Att den kommunala ekonomin är ansträngd är ingen större nyhet i dessa tider. Det har resulterat i att permitteringsnyheterna har duggat tätt den senaste tiden. I Kristinestad skall lärarna vara permitterade i 7 dagar för att få stadens ekonomi på fötter igen.
Vänta lite! I själva verket är det de svenska lärarna som skall vara permitterade. Inte de finska.
Det här hade lärarförbundet svårt att smälta. Enligt Finlands svenska lärarförbund är det kränkande att de svenska lärarna, och därmed också eleverna behandlas olika.
Så här Joakim Häggström, styrelsemedlem i FSL:
@bob_johan @MattiasFagerhol @HolmlundChriste Tycker det är diskriminerande att elever och lärare i samma stad behandlas olika.
— Joakim Häggström (@JoakimHaggstrom) 8 september 2014
Också Bob Karlsson, direktör vid Utbildningsstyrelsen ställer sig aningen tveksam till förfarandet i Kristinestad.
@MattiasFagerhol @HomlundHolmlund @JoakimHaggstrom Osäker på lagligheten men nog är det märkligt att språket blir permitteringsgrund
— Bob Karlsson (@bob_johan) 8 september 2014
Lagligheten då? Jag vänder mig till Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg. Hon hänvisar till Hannu Feud vid Kommunarbetsgivarna KT, som säger att förfarandet är ok eftersom både de svenska fått samma erbjudande i början av processen.
@MattiasFagerhol Jo, det är ok säger KT, Hannu Freund, förutsatt att alla behandlats lika och fått samma erbjudande i början av processen.
— Kristina Wikberg (@KristinaWikberg) 9 september 2014
Att båda språkgrupperna har fått samma erbjudande i början av processen innebär att både de finska och svenska lärarna fått möjligheten att ta oavlönad tjänstledighet. De finska lärarna gick med på arrangemanget, men inte de svenska. Resultatet blev att de permitterades.
@MattiasFagerhol Förlåt att jag inte hunnit svara: jo, jag tycker nog att det är ok, eftersom det baserar sig på lag och rättspraxis.
— Kristina Wikberg (@KristinaWikberg) 10 september 2014
Är det verkligen ok? Det är beslutsfattarna, inte de anställda, som skall ta ansvar för kommunens ekonomi. Om de anställda permitteras så är det de folkvalda som skall fatta beslutet och också ta ansvar för de eventuella konsekvenser som beslutet kan få. Ett permitteringsbeslut skall inte skuffas över på arbetstagaren.
Att uppmana de anställda att ta oavlönad tjänstledighet är inte bara att skuffa över ansvaret på arbetstagaren. Det är rena rama utpressningen. Ta ledigt utan lön eller så permitterar vi dig. När slutresultatet dessutom blir olika för de båda språkgrupperna är det minst sagt besynnerligt.
Så om du som kommunal beslutsfattare tvingas ta till permitteringsvapnet. Fatta beslutet själv och stå för konsekvenserna.