![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1413,h_794,c_crop,x_27,y_230/w_360/v1410256947/14-svyle-189743540ecf49f05d7.jpg)
- I somras värmdes vattnet upp till 70 grader. 1000 liter vatten räcker till både dusch, disk och till uppvärming av huset, säger Ingvald Back i Vörå.
Han beskriver det solenergisystem familjen använt som komplement till vedeldning under 15 års tid.
Åtta kvadratmeter solpanel finns monterat på hustaket. I pannrummet finns en 600 liters tank vatten som värms upp av solens strålar. Själva pannan rymmer 400 liter vatten. En styrpanel på väggen visar temperaturen.
- Redan i mars kommer det betydande värme och ända in i oktober har vi nytta av den, säger Back.
- Systemet och installationen kostade mellan 4000-5000 euro så jag kommer knappast att få tillbaka pengarna, säger Back. Men jag behöver på det här sättet inte stöda oljeshejkerna i annat än det jag kör med bilen.
Det började för över 20 år sen
Idéen att ta tillvara solenergi fick han när han besökte en väns sommarstuga. Denna hade införskaffat solceller för elektricitet. Eftersom Backs egen sommarstuga saknade el beslöt han själv pröva på.
- Det här är nog över tjugo år sedan och vår solcell har fungerat klanderfritt. Det gäller bara att ha ackumulatorerna i skick, säger Ingvald Back. Så här får vi all den el vi behöver.
- Sen blev jag intresserad av möjligheten att värma upp huset med solenergi. Vårt hus har ett väldigt bra läge. Det vätter mot söder och har en bred vägg som fångar värmen. Vi har heller inga träd som skymmer solen, säger Back.
- Jag är ingen expert på solenergi men jag tycker om att experimentera, säger Back.
Byggde egen solfångare
Tanken på att bygga en egen solfångare förverkligades genom en kurs i Medborgarinstitutet. För kursen behövdes utrymmen som Back kunde stå till tjänst med.
- Min solfångare är byggd av en försterkarm. Ytan är en och en halv kvadratmeter och den är fastskruvad på den gamla fähusväggen. MI-kursen hölls för övrigt i fähuset, säger Ingvald Back.
- Ytterst har jag fönsterglas och innanför går ribbor i lodrät riktning, säger Back. Bakom ribborna finns en svartmålad plåt. Sen finns ett luftintag nere i kanten. Den uppvärmda luften cirkulerar via ribborna till ett rör som går in genom väggen.
Solfångaren är tätad med både aluminiumpapper och bergull. Bakre väggen består av en fanérskiva.
Till höger om fångaren finns en solcell och den sköter elektriciteten till fläkten som finns monterad på insidan av väggen.
Temperaturen i det gamla fähuset som i dag används till förvaring är 16 grader. Från den lilla fläkten som är fäst med klämmare till solfångaren strömmar varm luft.
- För såna här utrymmen, källare och fuktiga rum lämpar sig en egenhändigt tillverkad solfångare utmärkt, säger Back. Temperaturen hålls på en lagom nivå. Utrymmet hålls torrt och luften cirkulerar.
- Ett mycket enkelt och billigt sätt att hålla möglet borta, säger Back.
- I Finland borde vi satsa mer på alternativ energi, säger Back. Jag efterlyser små vindkraftverk så att alla kunde ha ett eget. En kombination av egen vind- och solkraft vore toppen, säger Ingvald Back.