Klotter, nyheter och elbilar - bland annat de här sakerna diskuterades i veckans Fredagsklubb. Gun Snellman och Guy Käcko deltog, ordet leddes av Roger Källman.
Ett tema som togs upp i Radio Vega på fredagen var klotter och förstörelse. Det här är något som kostar kommunerna miljoner varje år.
- Nog fanns det lite tendelser till sånt här i kamratkretsarna då jag väckte upp, säger Guy. Det var kanske att det var kul att hitta på sånt, speciellt om det fanns någon äldre argsint gubbe man kunde reta upp.
Spänningssökande kan vara en orsak, men också frustration, då det rör sig om ren förstörelse. Vems uppgift är det då att - i fråga om ungdomar - lära ut vad som är rätt och riktigt? Familj, skola, kompisar och omgivningen, alla har sitt ansvar, konstateras det.
Tidningen ska prassla
I veckan varslade tidningshuset KSF Media om att uppemot en femtedel av personalstyrkan kommer att få gå. HSS Medias nya VD Svante Wahlbeck sade för sin del i en intervju att han kunde tänka sig ett närmare samarbete på webben mediahusen emellan.
- Tidningarna är nog utsatta idag, hur de ska överleva säger Guy.
Gun tror ändå på tidnignarnas framtid. Utan morgontidning känner man sig vilsen konstaterar hon. Bägge säger sig vara vänner av "gammalmedia" - det ska vara en riktig papperstidning på frukostbordet.
- Ungdomarna har det lättare, men jag har svårt att tänka mig gå ifrån papperstidningen, säger Guy.
Stort, större, störst...
Den finlandssvenska yrkesutbildningen är under lupp. Det talas om större enheter och Ole Norrback utreder hur utbildningsfältet ska se ut i framtiden.
- Yrkesutbildningen är otroligt viktigt, den ska vi vara måna om. I Jakobstadsnejden har vi Optima som i flera år klarat sig bra i jämförelse, säger Gun.
Stort eller litet, det här är en fråga som väcker känslor, säger Guy. Det är ändå alltid fråga om vad som är rätt i den tid man lever i och de omständigheter som råder.
- När det gäller utbildningen förstår jag delvis strävandena att skapa större enheter, men samtidigt är jag lite rädd. Här i norra regionen borde vi kanske hålla hårt i det vi har.
Något annat som omfattas av diskussioner om storlek och centralisering är förlossningssjukhusen. Social- och hälsovårdsministeriet vill endast ha enheter där minst 1000 förlossningar sker varje år. Åtta BB:n är därmed hotade.
Jakobstads BB lades ner i fjol. Guy Käcko var i tiden för en nedläggning av Jakobstads BB och anser fortfarande att beslutet var korrekt.
- Socialvård, åldringsvård, primärhälsovård måste finnas lokalt, för den används kontinuerligt. Ju mera specialicerad vården är så kan man fundera på hur och var vården ges. Hur vi än gör så har ganska många rätt så långt till BB, även då vi hade jakobstadsenheten.
Gun Snellman är fortfarande ledsen över nedläggningen.
- Att fara hundratals kilometer för att föda, det är under all kritik. Till Karleby är det inte så långt, 37 kilometer, men i nyheterna hörde vi om mammor i Lappland som ska köra 120 km till förlossningen.
Elbil - vore det något?
Jakobstad får snart en laddningsstation för elbilar. Vad anser klubbmedlemmarna om de här nya fordonen?
- Om man ser på bilarnas utveckling under de senaste 20 åren så har den varit dramatisk. Någonstans måste man börja och det är alldeles bra att man börjar med en laddstation, säger Guy Käcko.