Kunde en företagare hoppa in och dra en lektion någon dag under tiden lärarna är permitterade? Det föreslår företagsrådgivaren Nina Ingves i Kristinestad. Svenska skolornas personal ska permitteras veckan före och veckan efter höstlovet.
- Erbjud er till skolan och säg att ni kan komma och hålla en lektion eller information om någonting. Råkar du vara väldigt duktig på att snickra, erbjud dig då att gå och håll en lektion i träslöjd, eller är du jätteintresserad av fotboll, så gå och håll en gymnastiklektion på något av lågstadieskolorna som finns nära, säger Nina Ingves.
Ingves hoppas att näringslivet ställer upp, men också andra som kan ta sig tid att hålla en lektion eller temadag.
Vett och etikett
Hilkka Wilhelms, företagare inom konst och kosmetik, har redan erfarenheter av att dra lektioner på skolan, och hon skulle vara beredd att göra det igen. Som ämne väljer hon vett och etikett.
- Där finns mycket att lära ut. Bara det att hälsa på folk och att se folk i ögonen, man tar i hand. Pojkarna var först lite, tja, som pojkar nu är, men sedan tyckte de att det var roligt. Jag tror nog budskapet går fram, även om det kanske inte genast märks, säger Hilkka Wilhelms.
Också cateringföretagaren Minna Maria Mäenpää ser det här som en möjlighet att hjälpa till. Hon har redan hållit både klubbverksamhet efter skoltid och lektioner på skolorna tidigare.
- Först skulle jag kunna berätta om hur det är att vara småföretagare. Sedan kanske vi skulle kunna baka och testa några svårare recept, säger Mäenpää.
"Får inte signalera att det är okej att permittera"
Från skolhåll hördes blandade reaktioner på förslaget. En god idé, tyckte Marina Barsetti i Härkmeri skola.
Rektor Tom Bergman på lågstadieskolan i Tjöck, tycker visserligen att det är bra om företag kommer in i skolan vid behov, men han anser inte att de problemen som uppstår vid permitteringar kan lösas genom att plocka in utomstående här och där.
- Det finns också en risk att det signalerar att det är i sin ordning att permittera, vilket det inte är, säger Bergman.
- Skolan måste ändå ansvara för att undervisningen blir ändamålsenlig och av god kvalitet även när lärare är permitterade, och då kan man inte bygga undervisningen på hjälp utifrån, säger han.
Nina Ingves’ idé handlar i grund och botten om att göra permitteringsveckorna lättare att uthärda, då eleverna samtidigt kan få lära sig något utöver det vanliga.
- Vi kan säkert alla hitta sätt att underlätta för lärare och elever när de ekonomiska tiderna är som de är, säger Nina Ingves .