För fyra år sen kom en grupp burmeser som kvotflyktingar till Malax. Nu funderar man i kommunen på att igen ta emot en grupp kvotflyktingar. I Vasa tar man emot kvotflyktingar varje år och Korsholm har inte tagit emot kvotflyktingar på över femton år.
På torsdag ska vård- och omsorgsnämnden i Malax ta upp frågan om kommunen ska ta emot kvotflyktingar nästa år. För fyra år sen tog kommunen emot en grupp burmeser som nu är väl integrerade i det finländska samhället och i Malax.
Nu tycker bland andra socialdirektör Yvonne Holming att kommunen är beredd att ta emot ungefär 20 kvotflyktingar igen.
- Som liten kommun har vi inte resurser at ta emot nya grupper hela tiden, säger Holming.
Moralisk fråga
Holming anser inte att frågan om att ta emot kvotflyktingar är en ekonomisk fråga för kommunen.
- Det handlar mer om att vi kan ordna de praktiska sakerna som bostäder och integrationsutbildning för gruppen som kommer och att socialen har resurser att ta hand om dem, säger Holming.
I Vasa har man tagit emot kvotflyktingar varje år sen början av 90-talet, i år har de flesta kommit från Iran via Turkiet. Förutom kvotflyktingarna tar staden också emot flyktingar som söker internationellt skydd. Hittills i år har staden tagit emot 98 flyktingar och flyktingbyrån i Vasa sysselsätter 16 personer.
Staten ersätter kommunerna för de kvotflyktingar de tar emot och chefen för invandrararbete i Vasa Aira Kurtti säger att staden brukar få drygt en miljon euro och det brukar täcka stadens kostnader.
- Pengarna räcker bra till att göra kvotflyktingarna hemmastadda, säger Kurtti.
Världsläget påverkar opinionen
Korsholm har fått en förfrågan från Regionförvaltningsverket att ta emot kvotflyktingar eventuellt ännu redan i år och kommundirektör Rurik Ahlberg säger att det finns intresse för att ta emot flyktingar
- Man har väntat på att vi ska ta emot kvotflyktingar igen eftersom det är 15-20 år sen vi gjorde det senast, säger Ahlberg.
Ahlberg tror att det aktuella världsläget nog påverkar opinionen i kommunen och han berättar att många frågar om Korsholm kan ta emot kvotflyktingarna från Syrien.
- Konflikten i Syrien har fått mycket uppmärksamhet och syrierna har lätt att hitta ett land som vill ta emot dem. De flesta syrier är redan utplacerade, säger Ahlberg.
Om vård- och omsorgsnämnden i Malax besluter att kommunen ska ta emot kvotflyktingar och kommunstyrelsen och fullmäktige tycker likadant kommer flyktingarna troligen nästa höst.