Modersmålslärare Annette Kronholm-Cederberg efterlyser större genusmedvetenhet i skolan. Lärarna är i allmänhet bra på att inte diskriminera elever på basen av kön men på ett mer subtilt plan behöver genusfrågor uppmärksammas tycker hon.
- Hur vi bemöter och vad vi bekräftar och stöder. Kommenterar vi de flickiga flickorna och de pojkiga pojkarna medan man inte vet hur man skall hantera de som faller genom könsnormen, säger Kronholm-Cederberg.
Ett sätt att öka medvetenheten i genusfrågor är att satsa på fortbildning. Ett sätt kan också vara att skugga varandra i klass eller ta hjälp av en könskonsult som kan synliggöra mönster som man kanske inte är medveten om.
- Då man till exempel har könsblandade grupper och flickorna sätter sig och blir sekreterare, då kan det vara en poäng att ha könsindelade grupper i stället, säger Kronholm-Cedeberg.
Synliggör språket i klassen
Kronholm-Cederberg poängterar också att det är viktigt att faktiskt lyssna på hur elever pratar med varandra. Exempelvis orden bög och lebb används flitigt som kränkningar elever emellan. Då gäller det att lyfta fram och synliggöra inne i klassrummet och tala om hur man använder språket och tilltalar varandra.
- Det krävs att läraren är hyfsat modig och tar orden i sin mun och förklarar vad de betyder, säger Kronholm-Cederberg.
Vid Topelius gymnasium i Nykarleby där Kronholm-Cederberg jobbar har man haft ett helt temaår kring kön. Bland annat konstnär Heidi Lunabba besökte då skolan och uppmuntrade till att leka med könsnormerna.
- Flickorna klädde ut sig till pojkar och tvärtom. Det var gjort med humor men samtidigt bråkade det här med våra föreställningar om kön. Hur man rör sig och hur man sitter och så vidare, säger Kronholm-Cederberg.
Hen är praktiskt
Enligt Kronholm-Cederberg finns det också i vår tid tecken på att gängse uppfattning om könsnormer ifrågasätts och utmanas. I det här sammanhanget kommer också det lilla ordet hen med i bilden. Nästa år är ordet med i SAOL, det vill säga Svenska akademins ordlista, och ordet används också allt mer i sammanhang där könet inte spelar någon roll.
- Jag tänker det som ett väldigt praktiskt ord. Vi förhåller oss rätt sakligt till hen. Speciellt ungdomar tycker att det är jätteskönt att inte i texter längre behöva avgöra med personen om det ska vara han eller hon om könet inte har någon betydelse i sammanhanget eller om vi vill anonymisera, säger Kronholm-Cederberg.