En unik vattenkran och ett nytt koncept för lunchrestauranger. Bland annat det är resultatet då utvecklingsbolaget Kosek i Karleby hjälper privatpersoner att gå från idé till affärsverksamhet.
Via Kosek får åtta personer delta i ett 48 timmar långt läger. Där synas deras idéer av experter. Går det bra kan det hela sluta med att idékläckarna har klar finansiering och en prototyp i handen.
- Vi vill göra det så enkelt som möjligt att ta fram en idé och få den till affärsverksamhet, säger projektkoordinator Sabina Storbacka på Kosek.
Det är andra gången det så kallade Idébageriet ordnas. I fjol vann Sami Hirvikoskis idé om en helt ny sorts kökskran.
- Ofta kommer de goda idéerna i bastun, men nu satt jag i soffan och funderade på vad man på riktigt kunde dra nytta av, säger Hirvikoski.
I höst ska han visa upp en prototyp för företag inom branschen. Före det är allt mycket hemligt och det enda Hirvikoski säger om kranen är att det inte finns något liknande.
Ett snällt Dragon´s Den
Fram till 19 september få man lämna in sin idé till Kosek. Personerna bakom de åtta bästa får åka på ett läger till Villa Elba i oktober. Där bildar man åtta team, ett kring varje idé.
- Vi kommer att ha sakkunniga inom produktionsteknik, affärsverksamhet, finansiering och design. Inom 48 timmar går vi igenom hela affärsidén, säger Storbacka.
Lägret avslutas med att att finansiärer lyssnar på deltagarna. Redan då och där kan de alltså få finansiering för att förverkliga sin idé.
Det låter lite som Dragon´s Den eller draknästet (på tv)
- Ja, det är samma princip, med skillnaden är att vi coachar dem, säger Storbacka.
Sami Hirvikoski uppskattar hjälpen han fick av experterna på lägret
- Det var trevligt, intressant och nyttigt med många experter som gav goda råd.
Är du med och finansierar?
Finansiärerna som finns på plats på lägret kommer bland annat från Sverige. Men man kommer också att testa så kallad crowdfunding. Det innebär att man lockar många finansiärer via sociala nätverk.
- I stället för en eller två finansiärer kan det bli flera hundra. Du ställer ut ditt projekt på nätet och sedan kan vem som helst i princip vara med och finansiera.
Lägret ordnas på Villa Elba i Karleby 8-10 oktober. I år kommer man eventuellt att ha med en 3D-printer så att deltagarna genast kan få en prototyp i handen.
- Det är också jättebra att ha formgivare med för då kan man greppa idén mycket bättre, säger Storbacka.
Alla som skickat in sina idéer erbjuds också efter lägret att fortsätta utveckla sin produkt med stöd av experter.
Hur gick det för de som deltog i fjol?
- En del har startat eget, andra insåg att det inte är deras grej. För en del gått riktigt bra.
Fjolårets idéer gällde allt från skidor på biltak till en ny sorts lunchrestaurang. Sami Hirvikoski hoppas nu att kranen blir en framgång. Då kan han ta itu med nästa uppfinning som redan ligger och väntar i en låda.
- Då kunde jag koncentrera mig på alla andra idéer.
Läs också: Koseks information om Idébageriet