Sjukfrånvaron bland Vasa stads personal oroar. Den kostade staden över åtta miljoner euro ifjol. Läget är värst bland enheterna inom vården. Personalen inom hem- och anstaltsvården är sjuka i snitt 24 dagar per år.
- Det här är ett allvarligt problem, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Thomas Öhman (SFP).
Vasa stad har 5200 anställda i sin ordinarie personal. Av dem jobbar 1700 inom social- och hälsovården. Där är personalen sjukfrånvarande i snitt 17,8 dagar i året. Motsvarande siffra utspridd på hela personalen är 14,8.
- Det finns ett fundamentalt fel här, säger Öhman. Det är en enorm mängd dagar då vi har stora mängder med människor borta så länge. Den här siffran är ingen tillfällighet. Här finns inga statistiska fel som kan uppstå med t.ex. långtidssjukfrånvaro i liten enhet. Det är en indikator på att man inte mår bra. De som ska vårda måste må gott. Vi måste reagera om det är så att personalen har ett alltför tungt arbete.
På senaste fullmäktigemöte uttryckte flera politiker sin oro över personalens sjukfrånvaro. Personaldirektör Leena Kaunisto säger att man håller på med ett åtgärdsprogram.
- Vi måste alltid se på trenden, om sjukfrånvaron stiger måste vi reagera. I höst planerar vi en del åtgärder riktade till den målgrupp som haft stigande tendens.
Kolleger ställer upp
Om det inte finns pengar eller möjlighet att ta in vikarier är kollegerna tvungna att ställa upp för varann.
- Vi måste se över budgeten, vi har skurit alltför mycket nu. Effekten blir ju att kamraterna ofta bär dubbelt ok. De som jobbar inom vården är engagerade människor som ställer upp. Men det sliter på dem alldeles för mycket och det får det inte göra, säger Öhman.
Förmännen har en viktig roll enligt Thomas Öhman.
- Tydligen är förmannen som ska följa upp vad som hänt för långt borta. Man kan fråga sig om vi skapat ett skikt av mellanchefer som sitter för långt borta från vardagen. Bokföring och kontroll fungerar bäst i mindre enheter. Det finns mycket en förman måste lägga märke till, t.ex. eventuell måndags- eller fredagsfrånvaro. Om man är nära processen vet man hur det ligger till.
Ett nytt dataprogram ska snart avhjälpa en del av det nämnda problemet. Staden satsar också på utbildning av förmännen.
Mera kontroll
- När en i personalen har varit frånvarande totalt tjugo dagar får förmannen ett mejl om detta och förutsätts ha en diskussion med den arbetskamrat det gäller, säger Leena Kaunisto.
De 400 förmännen i Vasa har nyligen fått gå en utbildning om hur de ska ta itu med svåra saker och också gå genom hur de själva ska orka i arbetslivet. En person inom arbetarskyddet har fått tid för att jobba med förmännen en dag i veckan. I höst är också ett program om välmående på kommande på riksnivå.
- Det är bra att det satsas på förmännens skolning. Men vi ska också hoppas att alla partier i höst får en känsla för att satsa mer på social- och hälsovården också i budgetarbetet, säger Thomas Öhman.