I år är det tillåtet att skjuta raketer på villa-avslutningen. Från och med lördag klockan 18 får man använda smällare och raketer fram till klockan två på natten. Helmer Södergård som är kemikalieinspektör vid Österbottens räddningsverk tycker att skjuttiden kunde ha varit kortare.
- Vi ville förkorta tiden till klockan 24, men det gick inte igenom i Mellersta Österbotten och Sydösterbotten. Egentligen kommer det här att man får skjuta till två från nyårsfirandet där man har anknutit till att årets byts vid 12-slaget. Men villa-avslutningen har ju inget med klockan 12 att göra, säger Södergård.
Vädret med tanke på raketer ser ut att bli riktigt bra. Varken hård vind eller för torrt i naturen. Helmer Södergård tror därmed att intresset för att skjuta raketer i år blir stort.
- Vi får inget regn och vinden avtar, säger Södergård.
Det är förbjudet att skjuta raketer och smällare i centrum av tätorter, i bostadsområden och i närheten av byggnader.
Koll på raketerna
En stor del av de fyrverkeripjäser och smällare som används hos oss tillverkas i Kina. Det är Tukes, det vill säga kemikalisäkerhetsverket, som kontrollerar importörerna och grossisterna. De provskjuter pjäserna och avgör om de är säkra.
Butikerna och lagren kollas av räddningsverket varje år och enligt Södergård är det ett bra läge när det gäller den sidan.
- Jag skulle ge vitsordet nio och tio för den här delen, men sedan när föräldrar och över 18-åringar köper raketer, där har vi den osäkraste delen. Vi vet från olycksstatistik att det inte funkar i den här sista länken. Vi informerar varje år men som kemikalieinspektör känns det som vilda västern i alla fall, säger Södergård.
Trots information och varningar sker det varje år olyckor där framförallt ögon och händer skadas. Enligt Södergård kostar ett skadat öga samhället mellan 50 000-70 000 euro per öga.
Fyrverkeripjäserna påverkar också miljön. För att få olika färger i stjärnregnet används olika metaller som reagerar med kemikalier och salter som ingår i blandningarna i fyrverkeripjäserna. Endel av metallerna, också tungmetaller, hamnar i naturen efter raketskjutandet.