Vid juridikutbildningen i Vasa är tvåspråkigheten inget problem. Där blandas svenskan och finskan friskt.
- Vi har en väldigt liberal syn på språk, alla får prata det språk de vill. Föreläsarna väljer vilket språk de håller sina föreläsningar på och inget material översätts. Alla är tvungna att klara sig på båda språken, säger Markus Norrgård, som tillträdde som professor i mars.
Han berättar att nuförtiden går ungefär hälften av undervisningen på svenska och hälften finska. Också de studerande är ungefär hälften och hälften.
- Jag kan ha en studerande från östra Finland som i början av studierna pratar finska, men som sedan i slutet byter till svenska. Jag svarar på det språk som jag tycker passar i sammanhanget. Det blir ett naturligt språkbad, säger Norrgård.
Hur fungerar det praktiskt? Blir det inte rörigt med två språk omvartannat?
- Nej, inte alls. Alla som söker till utbildningen vet att vi har en liberal inställning till språk och att man måste klara sig på båda språken. Det fungerar bra.
Han säger att i början kanske en helt finskspråkig studerande från östra Finland inte förstår så mycket av en svenskspråkig föreläsning.
- Men vart efter lär de sig mer och börjar förstå. Vad jag har förstått är de studerande nöjda med arrangemanget, säger Norrgård.
Utbildningen har vuxit ur sina utrymmen
Juridikutbildningen startade 1991 och utvecklats mycket sedan starten. Nu har den vuxit ur sina nuvarande utrymmen vid Vasa universitet i Brändö och ska därför flytta. I helgen går flyttlasset till Ekgården i centrum.
- Jag hörde till den första kullen på dryga 20 stycken som började på utbildningen, då studerade man halva utbildningen här och andra halvan i Helsingfors. Nu kan de studerande gå hela magistersutbildningen i Vasa, säger Norrgård.
Hur vill du sätta din prägel på utbildningen?
- Jag tycker att vi borde forska mer i Vasa. Speciellt med inriktning mot företagen i regionen, som till exempel de i energiklustret. Det finns många områden som vi kunde forska inom som de också skulle ha nytta av. Det skulle också ge arbetsmöjligheter för våra studerande, säger Norrgård.
Goda arbetsmöjligheter
Han berättar att de som utexamineras från juridikutbildningen har goda möjligheter att få jobb.
- Dessutom visar en undersökning att de också placeras sig på riktiga toppjobb, både i Finland och utomlands.
Juridikutbildningen i Vasa hör till Helsingfors universitet.