I Kronoby kommun hotas nu tre skolor av stängning. På torsdag ska bildningsnämnden ta ställning till ett förslag som går ut på att Småbönders, Djupsjöbacka och Norrby skolor läggs ner hösten 2015.
Om förslaget går igenom kan kommunen på sikt klara sig med fem lärare färre. Ingen sägs upp utan minskningen skulle skötas via pensioneringar och att man inte förlängre visstidskontrakt.
Budgetförslaget för bildningssektorn 2015 är 400 000 euro mindre än årets.
- Jag var tvungen att hitta sparmål genom att söka tre skolor som går att stänga. En byskola med två lärare kostar ungefär 200 000 per år, säger bildningschef Leif Jakobsson.
Enligt Jakobsson är det svårt att spara på något annat än lärarlönerna. Hyra, kostnader för skolskjuts, mat och städning är redan fastslagna.
- Vi har en del materialkostnader också, men det är bara en droppe i havet.
Jakobsson hoppas nu att kommunens politiker vågar fatta ett långsiktigt beslut. Enligt honom kan det inte vara bra för någon att politikerna varje höst diskutera skolnedläggningar. I flera år har Jakobsson föreslagit att Djupsjöbacka skola ska stängas.
Om skolorna stängs blir det först i augusti 2015. Det innebär att summan som kommunen sparar inte blir så stor det första året.
Inte så stora grupper
En viktig motivering till varför Jakobsson föreslår stängning av de tre skolorna är att deras elever ryms in i nuvarande Centralskolan i Kronoby och Terjärv skola. Gruppstorlekarna skulle öka något men ända hålla sig under landets medeltal.
- Småbönders och Djupsjöbacka skulle rymmas in i Terjärv skola. De ryms in med nuvarande personaldimensionering och grupperna skulle ligga på ungefär 20 elever, säger Jakobsson.
Om eleverna från Norrby flyttar till Centralskolan måste årskurserna delas i några år åtminstone. Men enligt Jakobsson sparar man ändå in en lärartjänst.
I Djupsjöbacka skola minskar antalet elever till färre än tio inom två år, sedan minskar de till fem. Småbönders skola ligger i regel på färre än 20 elever de närmsta sex åren.
Norrby över 20 elever
På Norrby skola kom nedläggningsförslaget som en överraskning eftersom skolan i dag har 28 elever på årskurs 1-4. Det är över gränsen på 20 elever som politikerna i Kronoby tidigare har talat om.
- Det är ju en byskola och det gör mycket för byn och samhället att det finns en skola, säger rektor Östen Dahlskog.
Han tycker dessutom att modellen med bara elever i årskurserna 1-4 är idealisk.
- De är ganska små ännu då, och sen får de nya utmaningar då de börjar femman i en större skola.
I framtiden kan antalet skolor minska ännu mer i Kronoby kommun. Enligt Jakobssons förslag ska också Påras skola bli en så kallad kvartersskola som läggs under samma förvaltning som Centralskolan. Söderby skola får enligt förslaget fortsätta tre år till och sedan utvärderas läget. På sikt kan det alltså hända att det bara finns tre lågstadieskolor i Kronoby - en i varje kommundel.