I höst startar en helt ny studiehelhet om åldrande och de olika livsfaserna på Universitetscentret Chydenius i Karleby. Pirjo Knif är lärare och har själv doktorerat i gerontologi.
Intresset är stort, bland både vårdpersonal och privatpersoner runt om i landet. Pirjo Knif säger att vi är mera intresserade och pratar mera om åldrande nu än vi gjorde tidigare.
- Vi har fått 20 år livstid till, i slutet av livet, och det ger oss nya möjligheter. Men vi har inga förebilder om hur de här åren ska se ut och vad de ska innehålla. Det här formar vi just nu, säger Knif.
Knif har själv doktorerat i gerontologi och arbetar som chef för äldreomsorgen i Jakobstad. Knif är positivt överraskade av det stora intresset för studierna. Men den stora majoriteten av dem som söker sig till utbildningen är ännu kvinnor.
- Förutom de som läser ämnet som en del av sin examen söker sig även personer som vill lära sig något helt nytt till utbildningen. Kanske funderar man över sitt eget åldrande eller har föräldrar som är gamla och har därför intresserat sig för dessa frågor, säger Knif.
Genom studierna ser man på hur ålder påverkar vår ställning och vår betydelse i samhället.
- I dag då vi går i pension har vi nästan en tredjedel av livet kvar. Det börjar en helt ny fas och vi kan göra samma livsval tiotals år senare än tidigare, till exempel att studera, säger Knif.
Hålla fast vid vår självständighet
Knif säger att vi behöver vara självständiga och göra våra egna val. Men att de äldre ren blivit bättre på att ställa krav och förmedla sina behov. I sina egna doktorsstudier har Knif intervjuat personer i äldre medelåldern och de ser positivt på framtiden.
- Det enda orosmomentet är att de kanske inte ska få den hjälp de behöver, de litar inte riktigt på samhället, säger Knif.
Knif ser också ett annat slags äldreboenden i framtiden. Vi kommer att ha enheter, eller campus med personer med liknande behov och där få den stöd och den hjälp vi behöver. Men vi kommer att hålla hårdare fast vid vår självständighet.
Leva ända till slutet
Knif säger att vi åldras väldigt olika. Det som fuhngerar för en fungerar inte för den andra. Men viktigt är att berätta för våra närmaste om hur vi vill ha det som äldre i god tid. Men att bli gammal betyder inte att man inte skulle kunna njuta av livet.
- Många pigga äldre säger att de ännu har den unga pojken eller flickan inom sig. Det handlar mycket om inställning. Så nog ska livet levas ända till slutet, säger Pirjo Knif.