Invånarna i Jakobstadsregionen har landets näst kortaste arbetsresor, under 10 km i medeltal. Men samtidigt är biltätheten i regionen bland de högsta i landet.
I nejdens fem kommuner har 47 procent av hushållen två eller flera bilar.
- Det är ganska överraskande. Här tycks det inte finnas något samband mellan arbetsresornas längd och antalet bilar i hushållen, säger regionplanerare Gustav Nygård på utvecklingsbolaget Concordia.
Också i till exempel Björnviken och Sandsund som ligger nära Jakobstads centrum har 58 procent av hushållen minst två bilar. I Larsmo och Pedersöre är andelen hushåll med flera bilar högst, över 60 procent.
Det är bara Kaustby och Kyrolandet som högre siffror än Jakobstadsregionen.
Fråga om kultur?
Enligt Nygård kan biltätheten i Jakobstad delvis förklaras med invånarnas vanor.
- Det verkar ha att göra med kulturen (i staden), säger Nygård.
När Svenska Yle frågar folk på stan hur de kom till jobbet är "med bil" ett vanligt svar.
- Jag har 3,7 kilometer till jobbet. Det är så enkelt med bil. Men jag skulle ta bussen om det var möjligt, säger en kvinna.
- Det är två kilometer till jobbet. Men jag ska ha med mig verktyg på samma gång. Annars skulle jag gärna cykla, säger en man.
- Mina föräldrar har fyra kilometer. De åker alltid med bil. De har två bilar i bruk, men äger dessutom två till. Men min bror skulle väl ta en av dem i bruk, säger en ung man.
Men fler bilar än människor alltså?
- Jep.
Korta arbetsresor också i Vasa och Karleby
Vasaregionen är det område som har allra kortast arbetsresor i hela landet (exkl. Åland). Resorna är i medeltal 8,9 km långa. I Jakobstad är motsvarande siffra 9,7 km. Karleby kommer på tredje plats med arbetsresor på i medeltal 10,6 km.
I Karleby och Vasaregionen är ändå andelen hushåll med två eller fler bilar lägre än i Jakobstadsregionen. I Vasa, Korsholm, Vörå, Malax och Korsnäs har totalt sett 34 procent av hushållen minst två bilar. I Karleby är motsvarande siffra 36 procent.
Dags att ta bussen?
En förklaring till biltätheten kan vara avsaknaden av kollektivtrafik: Men mängden bilar kan också ha bidragit till en svag kollektivtrafik, enligt Gustav Nygård. Hans uppmaning till kommunerna är att fundera över kollektivtrafiken.
- Det är väldigt svårt, men inte omöjligt, att utveckla den till någonting bättre än vi har idag.
Skulle Jakobstadsborna välja bussen om det var möjligt?
- Det tar nog tid att ändra på attityder, så det är en svår fråga.
Antalet bilar ökar
Hushållen som har fler än två bilar ökar dessutom i Jakobstadsregionen. Kring millennieskiftet hade 23 procent av hushållen i Jakobstad två eller flera bilar, i dag är siffran uppe i mer än 30 procent. I till exempel Larsmo har siffran ökat från 46 till 61 procent.
Statistiken i artikeln kommer från miljöcentralen.