Allt som allt sju gamla Finlandssvenska folksånger i nya arrangemang och tre nya visor baserade på texter av Claes Andersson spelas som bäst in i Vasa. Folkvisorna har fått nya jazziga arrangemang av tonsättarna Jan Hellberg och Ralf Nyqvist. Att nyarrangera och spela in gammal folkmusik är ett sätt att dokumentera folkvisor för eftervärlden säger Niklas Nyqvist som leder projektet.
- Tanken bakom det är att ännu en gång visa att folkmusiken lever och att den kan finnas där som inspiration för att göra ny musik, som det har gjort i alla tider egentligen, säger Nyqvist.
De sju visor som fått nytt liv är hämtade ut arkiv och sångböcker. Visorna På riddarsalens golv, Var är vägens mål och Kvällen vid myren är visor ur Bragevissamlingen Sånger från stugor och gårdar. Också Modersmålets sång får ett nytt arrangemang liksom visorna Jungfrun, Fackeldansen och Kväll vid myren. Dessutom har man med den nordiska folkvisan Jag vet en dejlig ros. Helt ny musik blir det också i och med att tonsättare Jan Hellberg har gett några av Claes Anderssons texter musik. Samtliga visor har ett jazzigt arrangemang.
- Jazz och folkmusik är väldigt nära varandra också från början. Det handlar väldigt mycket om improvisatorisk musik. Och jazz och folkmusik har gått hand i hand väldigt tydligt också ända sedan 1960-talet. Det var egentligen i Sverige det började en tanke om att kombinera jazz och folkmusik. Det är en väldigt naturlig kombination, säger Niklas Nyqvist.
Modersmålets sång i ny version
Att också välja att göra ett nyarrangemang på en så gammal klassiker som Modersmålets sång tycker Niklas Nyqvist är intressant.
- Det är väldigt mycket jazztrio och sedan kommer sångarna in och sjunger oftast unisont den här sången som alla känner till. Egentligen är det inte ett så konstigt arrangemang, utan det är mera sammanhanget som sången är i som är ovant. Det blir intressant att se hur det funkar, säger Nyqvist.
Ingen svensktoppen
Inspelningarna av folksångerna har påbörjats redan i våras och med ojämna mellanrum träffas de sex sångare som Niklas Nyqvist handplockat för inspelningarna. En av sångarna är Henrik Lillhannus som är mycket inspirerad av nyarrangemangen.
- Man får lite liv i de här gamla slingorna och det är kul att göra det tillsammans i en sådanhär grupp. Jag tycker det är roligt och låter intressant, säger Lillhannus.
Ur sångarens synpunkt är arrangemangen inte helt lätta. Harmonierna är rätt krävande och att hålla tempot med jazztrion är inte heller alltid det lättaste. För publiken hoppas Lillhannus att inspelningen i framtiden skall ge lite nytänk när det gäller folkmusiken.
- Det blir svängiga varianter av gamla traditionella och ibland också kända melodislingor. Inte är det ju svensktoppen, men kanske man kan se det ur folkbildar synvinkel också. Efter det här kanske fler känner igen dem, säger Lillhannus.