Spannmålsskörden ser ut att bli hyfsad. Värmeböljan har ställvis naggat skörden i kanterna ordentligt. För spannmålsbönderna är vädrets inverkan inget i jämförelse till det mycket låga priset på spannmål.
I sin näve håller David Köping i Sundom korn som han nyligen har skördat. Kännetecknade för i år verkar vara att kornets ax är kortare och inte så grov. Det leder till mindre mjöl.
Orsaken till den kortare axen är den ihållande värmen. Om åkern lider av torka när kornet går till ax får det sina konsekvenser, alltså kortare ax.
En varm vår gav bönderna möjlighet att så tidigt. Och säsongen började väldigt lovande för att sedan bromsa upp helt vid midsommar när temperaturen sjönk.
- Något vann vi väl på att så tidigt. Tittar jag på vad vi har för datum så skördar vi en till två veckor tidigare än normalt. Vissa har redan skördat vete. Men det känns som om det har varit väldigt intensiv säsong, säger Köping.
Köping kastar ibland ett öga på väderprognosen på sin smarttelefon för att hålla koll på hur regnmolnen rör sig.
- Börjar det regna är det bara att ge upp. Spannmålen är på tok för billig för att det ska löna sig att torka den länge. Det blir dyrare att torka än att låta den ligga kvar oskördad på fältet.
"Oacceptabelt pris"
Priset på spannmål är mycket lågt och någon lönsamhet är det inte att tala om, menar David Köping i Sundom. Nuvarande priset ligger på cirka 120 euro per ton. För att nå ens en liten lönsamhet borde priset vara 160, säger Köping.
- Priset är helt oacceptabelt. Nu odlar vi nästan för självkostnadspris. Som det är nu är det verkligen ohållbart.
Jan-Erik Back på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap vet orsaken till det låga priset.
- Det är det allmänna goda läget ute i Europa och världen. Man väntar stora skördar och det sätter tryck på lägre pris i Finland, säger Back.
Priset påverkar bönderna som inte kan göra några investeringar på jordbruket och de tvingas tära på kapitalet och använda den utrustning de redan har.
Inget rekordår att vänta
Bortsett från det låga spannmålspriset ser årets skörd ut att bli hyfsad, men något rekordår är inget att vänta. Värmeböljan förde också något positivt med sig.
- Vi får vara glada över att vi får skörda rätt så torr säd att vi inte behöver torka den så väldigt länge. Ju mindre vi tvingas torka desto mer lönsammare blir det, säger David Köping.
Jan-Erik Back på Proagria i Österbotten säger att torr säd betyder inbesparingar för bönderna. Men tillägger att den långa och intensiva hettan har naggat skörden i kanterna, riktigt ordentligt på vissa ställen.
Däremot har spannmålen klarat sig undan sjukdomar som en följd av av sommarens varma och torra väder.