Enligt Social- och hälsovårdministeriet är säkra förlossningar och en tillräcklig kompetens bland personalen tryggade endast vid förlossningssjukhus som har kapacitet att ta hand om över tusen förlossningar per år.
I fortsättningen måste sjukhusen också ha beredskap att utföra kejsarsnitt dygnet runt.
De här punkterna finns med i en lagändring som Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att ska träda i kraft redan i juni nästa år. Ursprungligen skulle den nya jourlagen träda i kraft först år 2017 för förlossningarnas del.
I Finland finns i dag ett trettiotal förlossningssjukhus. Av dem är åtta sådana som har hand om under tusen förlossningar per år. Minst är Nyslott där det föds runt 300 barn per år. De övriga förlossningsenheterna som anses vara för små finns i Kemi, Kajana, Salo, S:t Michel, Borgå, Lojo och Oulais i Norra Österbotten.
I Nyslott planerar man att stänga förlossningsenheten redan vid årsskiftet. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet klarar sig enheten i Kajana sannolikt undan stängning, eftersom den ligger så långt från de andra förlossningssjukhusen. Också i Lojo kommer man sannolikt att kunna föda även i framtiden, eftersom folkmängden i området växer.
Barnmorskorna tror inte på inbesparingar
Centraliseringen av förlossningarna är en del av statens strukturpolitiska sparprogram. Genom att lägga ner fem förlossningsenheter sparar staten 25 miljoner euro, har Social- och hälsovårdministeriet räknat ut. Vid Barnmorskeförbundet tror man inte på det här.
- Nog kostar förlossningar vid stora enheter också för kommunerna, säger ordförande Terhi Virtanen.
Virtanen påpekar också att resekostnaderna stiger och att allt fler förlossningar sannolikt kommer att ske på vägen till sjukhuset, då förlossningssjukhusen ligger längre bort.