Det är dagen som många minns för resten av livet. Lite pirrigt och lite nervöst, men i dag börjar ivriga Alina och 21 andra elever ettan vid Solf skola, Korsholm.
Som Alina har väntat på den här dagen. Länge har hon redan räknat ner dagarna till skolstarten och i dag börjar hon och hennes 21 klasskamrater sin skolgång vid Solf skola i Korsolm.
- Det känns bra och lite pirrigt, säger Alina om att börja skolan.
I skolväskan finns allt det som behövs för den första dagen: bänkpapper och penal. Första dagen i skolan handlar om att bekanta sig med själva skolbyggnaden och lära känna klassföreståndare. Alina ser redan nu fram emot lektioner i matematik.
Bredvid står Alinas mamma Petra Långfors med minst lika mycket pirr och nervositet i kroppen som dottern.
- I sommar har det blivit sena kvällar och morgonar så det jag tänkte mest på i morse då vi vaknade att vi ska hinna till skolan i tid, säger Långfors.
Till dottern ger hon rådet att lyssna aktivt under lektionerna, men så många andra upplysningar behöver Alina inte.
- Hon har väntat med iver så länge på den här dagen och hon har klart för sig hur man ska uppföra sig, säger Långfors.
Ny skola men brist på utrymmen
Skolårets första dag är spännande även för skolans rektor Andreas Björkholm, men han säger att det ska bli riktigt roligt att börja skolåret igen.
Solf skola har i och med de 22 nya ettorna total cirka 160 elever. Nästa år kommer elevantalet att stiga till över 170 och då kan det bli problem.
- Klassrummen håller på att ta slut. Vi måste ta i bruk salar som inte är menade som klassrum från första början. Vi använder data-, musik- och bildkonstsalen som klassrum nu, säger Björkholm.
Björkholm menar att utrymmena inte är ändamålsenliga, men att undervisningen fortfarande fungerar. Alternativa lösningar måste hittas för att råda bot på utrymmesbristen i Solf skola, säger Björkholm. Ett alternativ är den gamla skolan - klassrum för ettor och tvåor kunde finnas där.
Ett annat alternativ är att bygga ut den nuvarande skolan, men det tillåter knappast kommunens ekonomi, säger Björkholm.
Läs också:
1200 Karlebybarn i tillfälliga utrymmen