Totalt 1200 barn i Karleby börjar skolåret i tillfälliga lokaler. Fukt- och mögelproblem har tömt fyra skolor och för många elever är det oklart när de kan återvända till en vanlig skolbyggnad
Var femte elev i Karleby börjar i höst i skola i någon tillfällig lokal. Fukt- och mögelskador har tömt fyra skolor och för många elever kommer det att ta år innan de är tillbaka i en riktig skolbyggnad.
Av grundskolans totalt 5000 elever finns 1200 i baracker, hyrda och lånade utrymmen.
- Det är inget vidare. När man inte har gjort de nödvändiga åtgärderna på våra fastigheter så ser slutresultatet ut så här, säger skoldirektör Per-Olof Nyström.
Det är eleverna från Kyrkbackens, Yxpila, Storkisbackens och Storby skolor som inte kan gå i sin vanliga skolor.
- Men det kunde ha varit värre, säger rektor Joakim Hansén på Kyrkbackens skola.
Barnen därifrån har haft tur. Hela deras skola fick flytta in i en och samma byggnad, i tidigare handelsinstitutet.
- Här har vi trivsamma, rymliga och snygga utrymmen. Och barnen som visade symptom i gamla huset mådde genas bättre när vi kom hit, säger Hansén.
För eleverna ordnar staden Karleby gratis busskjuts från gamla skolan varje morgon.
Flera års väntan?
Nya Storby skola ska enligt planerna bli klar inom det här året. Och enligt Nyström följer flera skolor direkt efter.
- Det ser bra ut just nu. Och jag tror att takten kommer att hålla i sig så att flera skolor åtgärdas inom planeringsperioden, säger Nyström.
Samtidigt finns det i dag ingen tidtabell för Kyrkbackens skola.
- Nä, man vet tyvärr ingenting. Det fungerar tyvärr inte så att en skola som går sönder är den första att bli åtgärdad. Vi har en plan och enligt den är Chydenius skola nästa som ska åtgärdas och det är 2017.
Eventuellt kommer Kyrkbackens skola att kunna flytta in i Storby skola då den står klar. Men också det är en tillfällig lösning eftersom de utrymmena kommer att behövas för årskurserna 7-9 inom några år.
Asfalt för 200 elever
Yxpila skola kommer också att finnas också i samma byggnadskomplex som Kyrkbackens skola. De kommer att dela skolgård och gården är det enda som Hansén tycker är lite tråkigt med nya stället.
- Det är ju mest asfalt och inte alltför många lekredskap. Men det finns parker i närheten som vi också kan använda oss av.
Totalt ska drygt 200 barn samsas om gården, men rasterna kommer att hållas på olika tider.
Att finnas i tillfälliga utrymmen påverkar enligt Hansén skolarbetet, i synnerhet om eleverna är utspridda i flera olika lokaler. Skoldirektören Per-Olof Nyström ogillar i synnerhet barackerna.
- Något pedagogiskt utvecklingsarbete kan man inte påstå att det medför. Skolfastigheterna ska ge trivsel och en trygg inlärningsmiljö.