Föräldrar i södra Finland är mera kritiska och kontaktar oss oftare när det gäller missnöje med vården av personer med funktionsnedsättning. Men även anhöriga från Österbotten kontaktar oss i problematiska situationer, säger Lisbeth Hemgård verksamhetsledare för Föreningen de utvecklingsstördas väl, FDUV. Hemgård skulle önska större öppenhet kring vårdfrågor.
Hemgård säger att när hon besöker Österbotten är det sällan någon som stiger upp och framför klagomål öppet. Det är tungt att vara besvärlig. Men sen när man sitter sida vid sida vid kaffebordet kryper det fram saker som inte fungerar i vården. Hemgård talar om en kulturell skillnad.
- Men jag kan säga att liknande händelser som i Sibbo, om inte så grova, har förekommit i Österbotten också, säger Hemgård.
Detta är uppgifter som Yle inte fått bekräftade av någon av de anhöriga vi varit i kontakt med eller av Kårkulla.
- Sådant har åtminstone inte inträffat sen jag tillträdde som regionchef, säger Kirsi Louhi-Timmerbacka, regionchef för Kårkulla i Mellersta Österbotten.
FDUV får in flera klagomål nu än för fem år sen. Det ser Hemgård som ett symptom på sparkrav.
- Kommunerna i Österbotten klagar på kostnaderna för Kårkulla och spartiderna innebär till exempel vikariestopp. Men i Österbotten har föräldrar i allmänhet lättare fått den vård de önskar för sina barn, säger Hemgård.
Louhi-Timmerbacka säger att vårdarna verkligen gör sitt bästa, även i spartider.
- Det handlar mycket om att vara påhittig och med små medel hitta på något roligt. Det kan vara at gå ut på stan och ta en glass. Och precis som med oss andra så vill inte personer med funktionsnedsättning alltid ha fullt program. Det kan vara skönt att ta det lugnt i bland, säger Louhi-Timmerbacka.
Hemgård påpekar att personer med funktionsnedsättningar är en heterogen grupp och att stödbehovet varierar. FDUV kontaktas oftast av anhöriga till personer med en grav utvecklingsstörning eller autism.
-Familjer med barn som har en tydlig, diagnosticerad utvecklingshämning kontaktar oss sällan. Där tycks stödet fungera bättre, säger Hemgård.
De flesta nöjda med vården
Hemgård som poängterar att de flesta ändå är nöjda med den vård Kårkulla erbjuder och att de flesta enheter fungerar mycket bra. Hemgård säger att hon har träffat många engagerade människor som arbetar för Kårkulla i Österbotten. Och att små samhällen och små enheter är en mycket bra miljö när det fungerar. Men om något händer kan tröskeln att ingripa vara hög.
- Personen eller den anställda som upptäckt missförhållanden blir ibland rädda och backar när man tar tag i saken. Jag skulle önska att vi kunde lyfta fram också svåra saker, det handlar om en sårbar grupp som inte kan försvara sig. Vi behöver öppenhet. Om vi inte vågar prata om det, det är då det blir farligt.