- Jag kan lugna dem som velat ha extern utredning med att meddela att Regionförvaltningsverket blir extern utredare i fallet Kårkulla vid boendeenheten i Sibbo, säger omsorgsdirektör Märta Marjamäki vid Kårkulla samkommun. Beskedet kommer efter att kritiska röster höjts på Yle Nyheters webb ifall Kårkulla kan utreda misstankar om vanvård endast internt.
Däremot kommer de interna samtalen med personalen vid enheten i Nickby att fortsätta och ligga som grund för arbetet, säger hon.
Hur ska ni nå de anonyma personer som inte längre arbetar vid Kårkulla - och som har redogjort för vanvård och misshandel vid Nickbyboendet?
- Vi kan inte nå dem, det är problemet, medger Marjamäki. Är det fråga om misshandel är det en polissak, har vi inga vittnen som kunde stiga fram och då blir blir det en svår utredning.
När regionförvaltningsverket har inlett sin utredning öppnas den möjligheten som ni - våra läsare och tipsare - efterlyst: att för en tredje, extern part berätta om missförhållanden, vanvård och våld i olika former vid Kårkullas boende i Nickby i Sibbo som ni har berättat om för Yle Nyheters Carmela Walder.
Bemöter FDUV-kritik
Märta Marjamäki bemöter också den kritik som verksamhetsledare Lisbeth Hemgård riktat mot Kårkulla i en tidigare artikel.
- Om Hemgård tycker att Kårkulla borde uppdatera sin vårdstrategi så vill jag vara krass och säga att FDUV borde vara bekant med vad Kårkulla gör och inte utgå ifrån vad 1970 och 1980-talen har varit, säger Marjamäki.
Läs också:
FDUV: Kårkulla känsligt för kritik
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Misstankar om mobbning vid Kårkullaenhet i Sibbo