I mars nästa år slopas mjölkkvoterna i hela EU. Kvoterna var inget mjölkbönderna ville ha, men att vara utan är inte heller nån höjdare.
I och med att kvoterna försvinner kan bönderna i princip producera hur mycket mjölk de vill. Det kan få få till stånd överutbud och sänkta priser.
- Problemet är att kvoterna slopas i hela Europa, och vi har länder som har stor potential att öka sin produktion. Och de mjölkmängderna kommer ut på samma marknad som vi, säger mjölkbonden Mats Broända i Kronoby.
Husdjursombudsman Jonas Laxåback i Bryssel säger att kvoterna har bidragit till att hålla stabila priser. Så länge marknaden drar som den gör nu är det inget problem att de slopas.
- Indien, länder i Asien drar bra, till rätt bra priser också.
"Kvoterna en broms"
Laxåback ser också nya möjligheter för unga bönder att höja sin mjölkproduktion.
- Mjölkkvoterna var en broms för dem, de bromsade upp produktion och gårdsutveckling. Har du outnyttjad kapacitet kan du kanske sätta in en högre växel i din produktion.
Men de finländska produktionsprisen är samtidigt högre än i många andra länder. Enligt Mats Broända är det också på den inhemska marknaden som priserna räcker till, det är bara överskottet som går till utlandet.
Enligt Broända är det heller inte så enkelt att öka sin produktion.
- Det är långtifrån enkelt. Man hinner inte få in bra djurmaterial och bra foder och allts om är förutsättningar för att produktionen ska öka. Det är få ställen som klarar att öka produktionen i den takt man önskar, säger Broända.
Jonas Laxåback säger att enligt EU:s prognoser för tio år framåt finns det bra efterfrågan på europeisk mjölk.
- Men det kan bli mjölk som ingen vill ha och då har vi en problematisk situation med sjunkande marknadspris, säger han.
Läs också:
Pyttesmå mjölkgårdar i Finland