Näringslivets förväntingar var försiktigt optimistiska i våras. Men de siffror som presenterades i onsdags var allt annat än muntra. Det blev inget av den förväntade tillväxten och det finns heller inga förväntningar på tillväxt under årets tredje kvartal.
- Situationen är negativare än i våras, säger Terhi Heikkonen från Finlands Näringsliv, som presenterade siffrorna på Österbottens Handelskammare i Vasa.
Trögt för industrin
Tillväxten för industrin är mycket långsam och i de flesta branscher är orderstocken klart mindre än normalt.
Ser man på byggbranschen är saldotalet för konjunkturutsikterna -12 när motsvarande tal i april var -3. Såväl i industrin som i byggbranschen har orderstocken minskat under sommaren.
Servicebranschen lider
För servicebranshen går det speciellt dåligt. Försäljningen har gått ner under hela 2014. Här är det stora problemet bristen på efterfrågan. Personalstyrkan har minskat och man förväntar sig att den kommer att minska ytterligare under de kommande månaderna.
Varför går det så dåligt just nu?
- Det är nog bristen på efterfrågan som påverkar. Folk har blivit arbetslösa och vågar inte förbruka. Och exporten påverkas givetvis av allt som har hänt i världen, säger Heikkonen.
Vill man gå mer på djupet kan man diskutera kostnaderna i Finland och huruvida vi är konkurrenskraftiga.
- Det är saker som vi i viss mån kan påverka själva, till skillnad från till exempel krisen i Ukraina, säger Heikkonen.
Både sämre och bättre i Österbotten
För Österbottens del sticker de dystra siffrorna för servicebranschen i ögonen. Heikkonen hade inte förväntat sig så pass dåliga siffror.
Konjunkturlägets saldotal för servicebranschen i Österbotten ligger på -47, trots att konjunkturutsikterna ligger på -6. Heikkonen kan inte säga varför läget är speciellt dåligt i just Österbotten.
För industrin och byggbranschens del visar de Österbottniska företagen ett konjunkturläge som är bättre än landets medeltal. Men personalstyrkan minskade under våren och den förväntas minska ytterligare under sensommaren.
Juha Häkkinen, vd på Österbottens Handelskammare, väljer ändå att se positivt på situationen.
- Man ska komma ihåg att vi i Finland har det bättre än i många andra europeiska länder, säger Häkkinen.
Exportproblemen med Ryssland är inte lika påtagliga i Österbotten som på andra håll i landet, menar Häkkinen.
- Det är kanske livsmedelsbranschen som påverkas mest.
Fortfarande bäst sysselsättning
I juni var arbetslösheten fortfarande lägst i landskapen Mellersta Österbotten, Österbotten och Södra Österbotten.
Vad beror det här på?
- Exporten härifrån är väldigt viktig del av det. Sen finns det bra familjeföretag och en god företagaranda, säger Häkkinen.
I Jakobstad har både Rettig och Componenta sagt upp personal men samtidigt rekryterar Mirka, Fresh Servant och Baltic Yachts.
Överdirektör Kaj Suomela på NTM-centralen i Österbotten, lyfter fram Mirkas framgångar som en ljusglimt. Suomela är bekymrad över det allmänna konjunkturläget och hoppas att exporten till USA och Ryssland ska börja dra bättre.
Juha Häkkinen ger byråkratin i Finland en känga. Den bromsar upp näringslivet.
- Allt tar länge. Folk kan besvära sig utan några grunder. Till exempel när det gäller byggande. Alla möjliga tillstånd gör det svårare att anställa folk och bygga nytt, säger Häkkinen.
Vissa växer ändå
Tiderna är inte lika dystra för alla. Till exempel IT-företaget Wapice, med huvudkontor i Vasa, växer hela tiden. De tillverkar styrsystem för industrin.
- Vi har växt med mellan 20 och 30 procent de senaste åren, säger vd Pasi Tuominen.
Men visst syns de sämre tiderna också hos Wapice.
- I år ligger vi på mellan 5 och 10 procents tillväxt.
Personalen utökas hela tiden. Nu arbetar ungefär 160 personer på huvudkontoret i Vasa. Totalt har företaget cirka 270 anställda.
Tuominen oroas ändå av det svaga konjunkturläget. Speciellt om det går neråt för indsutrin.
- Våra kunder är just industriföretagen. Det är viktigt att den finländska industrin är konkurrenskraftig för det betyder arbete för oss och andra underleverantörer.