![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1545,h_871,c_crop,x_55,y_60/w_360/v1407266137/14-svyle-18592153e12c9a07dc0.jpg)
Genom projektet Gubbenheim vill Lilli Sukula-Lindblom och Maija Kaukolehto möta minnes- och alzheimersjuka. På tisdagen besökte de för första gången Hötorgscentret i Jakobstad. Genom sång, musik, skoj och ett unikt möte vill de locka fram sådant som ligger dolt hos gamla och sjuka.
- Alla behöver glädje, vi vill få det att spritta till i vardagen, säger Lilli Sukula-Lindblom.
Lilli Sukula-Lindblom är redaktör och skådespelare och också den som gett Lilla My röst. Sukula-Lindblom är den som startade sjukhusclownverksamheten i Finland. Tillsammans med Maija Kaukolehto, artist, skådespelare och närvårdare driver hon nu det nya projektet Gubbenheim.
I tyllkjolar och med rosett i håret hälsade de på de inneboende på Hötorgscentret. En person i taget, i ett personligt möte. De delade ut morgonkramar, sjöng, spelade ukulele och skojade med de äldre.
- Det är det unika mötet som är viktigt. I den här stunden ser vi bara dig. Fastän en människa till och med tappat sitt språk så går det ända att komma henne nära, säger Lilli Sukula-Lindblom. Vi försöker hitta nyckeln för att närma oss dessa personer.
Närmare klienten
Musiken är ett mycket bra sätt säger Maija Kaukolehto. Och för en äldre, minnessjuk som gillat att bonga fåglar, kan ett fågelläte vara något som når fram till den personen.
Projektet vill också engagera personalen till att våga bjuda på sig själva och närma sig sina klienterna. Och ge mera glädje i vården och uppmuntra till en bra attityd.
Även om man blir gammal och sjuk och inte minns så bra så är man fortfarande en person.
- Fast vi blir äldre så har vi ändå samma drömmar och behov, säger Maija Kivilehto.
Sukula-Lindblom och Kaukolehto uppträder inte direkt som clowner utan mera som komiker. Medan sjukhusclownerna innefattade två artister som samarbetade enligt uppställda regler är detta projekt mera fritt till sin form.
- Jag hoppas att det här projektet alltid kommer att fortsätta, säger Sukula-Lindholm. Och vi vill gärna engagera exempelvis musiker och dansare och låta projektet växa. Då får vi lära dem det viktigaste i den här uppgiften, empati, värme och respekt.