![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_227/w_360/v1407248415/14-svyle-18590753e0e7a4c4dc8.jpg)
På torsdagen börjar skolorna i Kristinestad, just när vi är inne i sommarens varmaste vecka . Då är det lätt att tycka att sommarlovet gott kunde få fortsätta lite till. Några elever i Kristinestad som vi har pratat med tycker trots allt att det ska bli trevligt att börja skolan igen.
- Det ska nog bli jätteroligt, säger Adelina Appel, som går mot nya utmaningar då hon börjar högstadiet.
- Jag tycker nog det ska bli kul att komma tillbaka till skolan och träffa kompisarna igen, säger Isabelle Back.
- Bra, eftersom man kommer in i rutinerna igen, men jag tycker nog att sommarlovet har varit för kort. Det borde pågå hela augusti åtminstone, för nu är vädret finast, säger Jessica Lillkull.
- Ja, det blir nog roligt att komma in i rutinerna och träffa kompisarna. Jag börjar gymnasiet så det är ju lite spännande hur det ska börja gå, säger Tobias Eriksberg.
Men hur är det då att gå till skolan mitt under sommarens varmaste vecka? Även om sommaren i övrigt, med undantag för juni, varit fin, så är nog den värmebölja som måndagen och tisdagen bjöd på något alldeles extra.
Europeisk modell lockar
Bland andra näringsminister Jan Vapaavuori från samlingspartiet sade tidigare i år att Finland borde anpassa skolåret till övriga Europa. Skolorna i Stockholm, till exempel, börjar höstterminen den 20 augusti. Sommarlovet inleds den 10 juni.
- Det skulle ju nog vara bättre för det är alltid så kallt här i juni och tråkigt väder, medan det alltid är varmt i augusti, säger Adelina Appel.
- Ja, jag tycker att det skulle vara bättre. Det är ju fint nu. I juni regnade det och var kallt. Det är bättre om vi skulle vara längre lediga nu, säger Isabelle Back.
- Det beror på hur man ser på situationen, men i år när det var jättekallt i juni skulle jag hellre ha varit i skolan än hemma, säger Jessica Lillkull.
- Jag har inte så stor skillnad direkt, bara man får ha de där ungefär två månaderna lediga, säger Tobias Eriksberg.
Åtminstone Isabelle och Jessica badar gärna i havet. I år är temperaturskillnaden stor om man jämför hur det var i början av sommaren med hur det är nu . Det är nu vattnet är som varmast.
- I juni badade jag när det var åtta grader vid Camping och nu badade jag när det var 25 grader vid vår villa i Replot och det var härligt. Så det är lite roligt stor skillnad, säger Isabelle Back.
Sommarjobbarna slutar
Många företag är beroende av sommarjobbare och speciellt turistföretagare kunde behöva skolungdomar på jobb ännu i augusti för att kunna förlänga säsongen.
De här ungdomarna träffade vi just när de höll på med att städa undan pinalerna på ungdomarnas eget café, Wendelins Café. Men de har också haft andra sommarjobb.
- Jag har jobbat på restaurang Crazy Cat och varit här och hjälpt till då och då, säger Jessica Back.
- På dagarna har jag jobbat på växhus eller på torget och på kvällarna på grillen på östra sidan. Det har inte blivit så mycket kompisar, men jag har fått in pengar på kontot i stället, säger Tobias Eriksberg.
En av motiveringarna till att sommarlovet kunde börja senare i juni och pågå längre in i augusti är att turistsäsongen kunde anpassas till den europeiska.
Livligast i början av sommaren
Det här gäller förstås inte alla branscher som anlitar skolelever som sommarjobbare. På Stora Ensos fabrik i Tjöck, som tillverkar bland annat packerilådor i wellpapp, är det ett större behov av sommarjobbare i början av sommaren då kommersen är som livligast.
- Det passar inte riktigt bra om det skulle gå långt in i juni utan sommarjobbare, för vi måste börja semestrarna i juni. Det skulle bli svårt att skjuta in den här tredje gruppen i september. Å andra sidan kanske det då blir en förskjutning mot sådana som går i högskolor och yrkeshögskolor som får sommarjobb i stället för dem som är i yrkesskolor och gymnasier, om de är upptagna långt in i juni, säger vd Håkan Blomkvist.
På Stora Ensos fabrik i Tjöck följer de ett roterande system för semestern, där första gruppen går på semester i juni, den andra i juli och tredje i augusti. Det betyder att augustigänget, som precis har inlett sin semester inte hinner packa barnen i husbilen och dra ut på resa då skolstarten kommer emot. Så att flytta fram skolstarten med en vecka är ingen dålig idé, enligt Blomqvist.
- Det är nog en bra tanke, och som förutsättningarna utvecklats de senaste åren verkar det som att augusti blivit en fin månad. Att senarelägga skolstarten med en vecka skulle gå hur bra som helst, säger Blomqvist.