Den nya elevvårdslagen som trädde i kraft den 1 augusti prisas av vissa och risas av andra. Klart är i alla fall att den medför förändringar för bland andra Maria Kentta och Inger Damlin.
Meningen med lagen är att försöka garantera tillgången till elevvård för alla skolor. Tidigare har det funnits stora skillnader på tillgången till kuratorer och psykologer.
Inger Damlin, biträdande rektor på Borgaregatans skola i Vasa och skolkurator Maria Kentta från Korsholm är båda överens om att den innebär förändringar i det dagliga arbetet.
Elevvård och undervisning skilda saker
Från och med nu delas elevvården och undervisningen upp i skolorna. Inger Damlin tycker att det är bra att man klart skiljer åt undervisningen och elevvården.
- Det höjer professionaliteten för lärarna. Lärarna sysslar i huvudsak med undervisning och elevvård är elevvård, säger Damlin.
Den nya lagen garanterar också vård inom en viss tid. En elev ska ha rätt att träffa en kurator eller psykolog senast den sjunde skoldagen efter att man begärt det. Damlin gillar också den delen av lagen.
Knapp tidtabell
Men allt är inte en dans på rosor. Tiden för implementeringen av lagens krav har varit knapp.
- Det var snabba ryck. Läroplanstexten blev klar i mars. Kommunerna hade två månader på sig att jobba med den. I de flesta kommuner har det arbetet gått bra. Men det kom ju ett sommarlov och nu står vi inför skolstart. De flesta lärare är medvetna om att en förändring har skett men djupkunnandet och de rätta redskapen är det få lärare som har, säger Damlin.
Blir då elevvården faktiskt bättre i och med den här lagen?
- På sikt tror jag det. Jag tycker vi är ganska bra förberedda med tanke på den korta tiden, säger Maria Kentta.
Var hitta kuratorer och psykologer?
Lagen omfattar hela skolgången från förskolan genom andra stadiet. Nu är det på kommunernas ansvar att se till att alla skolor inom kommunen har tillgång till kurators- och psykologtjänster.
Kommunerna är redan ekonomiskt trängda, är det rimligt att flytta över också det här ansvaret på dem? Kommunerna har inte ekonomiska resurser att verkställa lagens krav fullt ut, säger man på Kommunförbundet.
- Kommunerna har i princip haft det här ansvaret också tidigare. Men det som jag oroar mig för är om kommunerna har tillräckligt med kuratorer och finns det en tillräcklig tillgång till psykologer? undrar Damlin.
- Det kan bli ganska tajt när eleven ska få komma till kurator eller psykolog inom sju dagar, säger Kentta.
Det här oroar sig också kommunerna för. I en enkät som Kommunförbundet skickade ut framkommer det att det är problematiskt att hitta tillräckligt med kuratorer och psykologer.
Utvecklingspsykologerna inte längre behöriga
Samtidigt innebär den nya lagen att de som studerat utvecklingspsykologi inte längre är behöriga som kuratorer. Kentta har själv studerat utvecklingspsykologi.
- Jag tycker det är synd att man inte tar till vara en stor grupp här i Österbotten. För vi har varit duktiga tycker jag, säger Kentta.
Det här betyder ändå inte att alla som studerat utvecklingspsykologi och som nu jobbar som kuratorer plötsligt sägs upp.
Den som vid lagens ikraftträdande har skött kuratorsuppgifter i minst två år får fortsätta sköta uppgifterna i ett tjänste- eller arbetsavtalsförhållande så länge som detta tjänste- eller arbetsavtalsförhållande pågår utan avbrott. Om personen har skött uppgifterna i mindre än två år kan han eller hon fortsätta sköta uppgifterna i detta tjänste- eller arbetsavtalsförhållande fram till den 31 juli 2018.