Värmeböljan märks av hos sjöbevakningen och ambulanspersonalen. Men för polisen är uppdragen i stora drag de samma värmen till trots.
Tomas West är överkonstapel på Österbottens polisinrättning och har varit polis i femton år. Juli månad och värmen har enligt West inte fört med sig fler uppdrag för polisen.
- Jag tror att en stor del av Vasaborna har varit ute i skärgården så stan har avbefolkats. Och stadens studerande är ju också borta över sommaren, säger West.
Uppdragens natur förändras inte heller så mycket på sommaren. Det är frågan om trafikolyckor, trafikfylleri, bråk och så vidare.
Kanske fler berusade, men inte omhändertagna berusade
Man kunde kanske tycka att antalet omhändertagna berusade personer ökar när det är varmt och folk har semester. Men så är det inte, säger Tomas West.
- Jag tror att det finns vissa faktorer som påverkar det. På hösten och vintern när någon är berusad är det viktigare att de blir omhändertagna. Sommartid klarar sig folk ute dygnet runt.
Kan det alltså vara så att folk ser någon berusad och tänker att de inte behöver larma polisen eftersom det är sommartid?
- Precis. För det är ju sällan de berusade själva ringer och anmäler till polisen.
När det gäller antalet rattfyllerister sommartid har West inga siffror. Men hans magkänsla säger att de ökar en aning under sommaren.
Semester och värme syns hos sjöbevakningen
Hos sjöbevakningen syns det tydligare att folk har semester. Inte minst när det gäller just roderfylleri.
- Antalet båtar har ökat enormt om man jämför med den kalla perioden före midsommar, säger sjöbevakningsmästare Mikael Nordlund på Vallgrunds sjöbevakningsstation.
Ser man på alla tre stationer i Österbotten, Vallgrund i Korsholm, Karleby och Kaskö, är roderfylleristernas antal redan nu fler än under hela förra året. Och nu i juli har man sett en tydlig ökning i antalet roderfyllerister.
- De två senaste veckorna har ökningen varit ganska betydande, säger Nordlund.
För polisens del tycks värmen som sådan inte orsaka något speciellt. Men Tomas West gissar att värmeböljan nog syns hos till exempel ambulanspersonalen. Där har han alldeles rätt.
Värmen håller också ambulanserna sysselsatta
Tom Smedlund, akutvårdsmästare på Österbottens räddningsverk säger att de uppdrag som man haft mest av under juli månad är just fall som har att göra med svindel, trötthet och kraftlöshet. Hit räknas inte berusade personer.
- Värmen gör alltid sitt, särskilt när det gäller äldre människor, säger Smedlund.
Värmeböljan syns också på det sättet att de flesta uppgifterna i juni, före värmen kom, hade att göra med folk som fallit och slagit sig.
- Överlag har vi flest alarm under sommarmånaderna. Värmebölja eller inte. Folk har semester och rör sig mycket, säger Smedlund.
För ambulansernas del på Vasa sjukvårdsdistriktsområde, dit också ambulanserna i Jakobstad räknas, har alarmen ändå minskat med kring 800 under årets första halva.
Men under juli månad tycks värmeböljan har gjort sitt, eftersom alarmen för juli månad har ökat med cirka 150 jämfört med i fjol.
Trafikolyckorna ökar
På Österbottens räddningsverk säger räddningschef Ole Wik att han oroar sig över att trafikolyckorna har ökat under årets första sju månader. Hittills i år är antalet olyckor över 40 fler än under motsvarande tidsperiod år 2013.
Vad det här beror på har dock Wik inga teorier om. Till trafikolyckor räknas alla olyckor som involverar ett motorfordon. Dikeskörningar, krockar och så vidare.
Markbränderna i juli ökade en aning jämfört med juli i fjol. De flesta markbränderna hade man ändå i våras när det var väldigt torrt i terrängen. Runt påsk brann det lite här och var i Österbotten.
- Tre-fyra gånger mer än vad vi normalt brukar ha den tiden, säger Wik.
Men det finns också positiva nyheter: byggnadsbränderna har gått ner med hälften jämfört med förra året.