![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1210,h_680,c_crop,x_300,y_67/w_360/v1406105660/14-svyle-18459453cf75c4b3b4f.jpg)
Jakobstads motormuseum på Alholmen är landets största båtmotormuseum. Här kan man se en alldeles unik samling av de båtmotorer som tillverkades i Jakobstad under åren 1917 till 1960. Totalt finns det 290 motorer, ungefär 50 större motorcyklar, mopeder och cyklar med hjälpmotorer på museet.
Fäbo-Frans, Ström och Björklund, välkända namn för träbåtsentusiaster. Eldsjälen Per-Johan Lillqvists samlariver resulterade i ett museum och nu finns 17 av de 18 Jakobstadstillverkade inombordarna samlade. Bara en enda saknas, en Svaj tillverkad av A. Lindblom. Men varför fanns det så många tillverkare i Jakobstad?
- Det fanns ett stort tekniskt kunnande i trakten och man brukar säga att i Jakobhstad byggde man sin egen motor i vedlidret, säger Per-Johan Lillqvist.
Och nöden var uppfinningens moder. Några stora motorer behövde det inte vara, 5 hästkrafter räckte bra.
Per-Johan Lillqvist far glasmästaren och mekanikern Emanuel Lillqvist tröttnade på att cykla till släkten på landsorten och på 20-talet byggde han sin egen motorcykel. Och en aktersnurra till båten.
- Jag brukade skämmas när vi kom åkande, säger Lillqvist skrattande om aktersnurran med rätt speciellt utseende, i trä med en cykelkedja som drev runt propellern. Men vi åkte motorbåt vi medan de andra rodde.
På Hamnfjärden hölls tävlingar för motorbåtar och när Lillqvist var liten fick han följa med för att se tävlingarna.
Det ska va' Harley
På väggarna hänger utombordare som Seagull och Mercury och i källaren står de stora motorcyklarna. En gammal Harley Davidson i toppskick, Douglas, Panter, Norton och många fler.
- Jag har lagt ner otroligt mycket tid på Harley Davidson-motorcykeln och också kört långa sträckor med den. Bland annat i norra Sverige, säger Lillqvist.
I källaren finns också Lillqvists fars gamla svarv och kompletta samling verktyg.
- Det känns värdefullt att få bevara detta för eftervärden. Det fanns ett enormt kunnande i Jakobstad och det vill jag visa här på Motormuseet, säger Lillqvist.
Och den adertonde motorn, Svaj, en sådan lär det finnas i Aavasaksa. Få se om den ännu hittar sin väg till Jakobstad.
Motormuseet på Alholmen är öppet för besökare varje dag.