Polisen blir limegrön. Den nya polis"majan" testas nu i Österbotten i sex veckors tid.
De nya majorna har gjorts säkrare och mer ergonomiska. Man har fått mer förvaringsutrymme och ett säkerhetsnät mellan poliserna och bilens mellanutrymme. Nätet ska skydda poliserna från lösa saker som kan komma flygande, till exempel vid en krock.
Men den mest synliga skillnaden jämfört med de gamla maijorna är färgerna. Nu går man in för limegrön och silvervit tejpning som reflekterar bättre och därmed gör bilen mer synlig.
Synligheten har också att göra med säkerheten. Nu syns polisbilarna bättre, till exempel när de står parkerade vid väggrenen.
Inte gjord för väldigt höga hastigheter
Den nya bilen presenteras vid Inre Hamnen i Vasa av äldre konstapel Johanna Westerlund och kommunikationschef Mikael Appel. Ja utvändigt ser bilen annorlunda ut, men hur är det under huven? Har den fått mer kraft?
- Jag antar att det är ungefär samma som tidigare, säger Mikael Appel.
Vad är majans topphastighet?
Appel ser över på Westerlund och undrar ifall de hunnit testa bilen i samband med något uppdrag.
- Inte den här i alla fall, säger Westerlund.
Nå de gamla majorna då. Vad får man upp dem i?
- Det beror lite på vad för slags maskin det är i maijan, säger Westerlund.
- Det är inte så mycket motorn som begränsar effekten utan det är närmast det att det finns så mycket utrustning i bilarna. Så de är inte gjorda för att köra i riktigt höga hastigheter. Åtminstone ska vägen inte vara krokig när man kör riktigt fort, säger Appel.
Förnyad "kundavdelning"
Den så kallade kundavdelningen längst bak i bilen har också förnyats. Nu finns det inte längre några sidofönster och man har gjort sig av med skarpa hörn och kanter för att minska risken för skador.
Ofta tvingas polisen transportera kraftigt berusade människor och man försöker givetvis köra så försiktigt som möjligt för att de inte ska falla å slå sig. För några bälten finns det inte i transportutrymmet.
- Det skulle vara en säkerhetsrisk. Självdestruktiva personer skulle kunna skada sig själva med ett bälte, säger Westerlund.
Går alltid på tomgång
Under tiden vi talar går bilen hela tiden på tomgång. Det finns en vettig förklaring till det.
- Dagens polisbilar har väldigt mycket utrustning som drar ström och stannar man bilen utan att stänga av all utrustning drar man snabbt slut ackun, säger Appel.
Det blir totalt sex veckor prövotid i Österbotten för den nya modellen. Två i Vasa, två i Seinäjoki och två i Karleby.
Den nya limegröna maijan ska sakta men säkert ersätta den gamla välbekanta blåvita modellen. Prototypen ska nu cirkulera i totalt åtta polisdistrikt och utgånde från användarnas utlåtanden ska det utarbetas en modell för serieproduktion.
Men vi kommer att få se de nya och de gamla maijorna sida vid sida ännu en bra stund.
- Jag gissar att det går upp mot fem-sex år före de flesta är utbytta, säger Appel.