En vanlig sommardag producerar Håkan Granqvists solpaneler två, tre gånger mer energi än han själv behöver. Överloppsenergin säljer han till Karleby Energi.
- Jag vill visa att det också går med småskalig energi, vi behöver inte de där stora kärnkraftverken, säger Granqvist.
Rik blir han inte på att sälja el, men det var inte heller tanken. När Granqvist i höstas installerade 18 solpaneler på taket var målet att få ner den vanliga elförbrukningen. I dag räknar han med att den har minskat med ungefär 30 procent jämfört med innan.
Soliga dagar kan produktionen vara 10 gånger större än förbrukningen.
Fler börjar sälja el
Att koppla solpanelerna till elnätet var enkelt.
- Man måste ju ha lov av energiverket, men det var tekniskt lätt att göra. Bara att koppla in till den egna centralen.
Granqvist är än så länge rätt unik, i hela landet finns kanske kring etthundra privatpersoner som säljer el från sina solpaneler. Men de kommer snabbt att bli fler, tror klimat och energidirektör Jukka Leskelä på Finsk energiindustri.
- I sommar kommer tiotals nya hushåll att testa solenergi. Trenden med småproducenter är här för att stanna.
Den som själv producerar el kan slippa skatt och överföringsavgifter och enligt Leskelä är det just genom det som de största inbesparingarna kommer.
Vasa elektriska köper i dagens läge el av en eller ett par privatpersoner. Jakobstads energiverk har ännu inte några sådana avtal men räknar med att de första kommer ännu det här året. Enligt Leskelä finns redan alla förutsättningar för småskalig elproduktion i Finland.
- Det finns teknik för att koppla panelerna till nätet, det finns villiga köpare och det finns gott om eluppvärmda hus som produktionen passar för.
Folk vill experimentera
Håkan Granqvist räknar med att investeringen i solpaneler ska betala tillbaka sig på tio år. Men så bytte han tillsolpaneler mest för miljön och inte så mycket för plånboken. Jukka Leskelä säger att det viktigaste för många som skaffar solpaneler är att få närproducerad och förnybar energi.
- Folk vill gärna experimentera lite och skaffar inte solpaneler av ekomiska skäl. Men har man huset på en solig plats, så visst kan man garderas sig mot prishöjningar på el, säger Leskelä.
Det är främst under april till september som soltimmarna har någon betydelse för elförbrukningen i Granqvists hus som är 150 kvadratmeter stort.