På jordgubbsodlingarna råder intensiva dagar. Efterfrågan på bären har nått sin kulmen och odlarna arbetar för högtryck för att möta efterfrågan.
I Malax Bärs packerihall i Pörtom råder febril verksamhet. Med jämna mellanrum kommer traktorlass med nyplockade jordgubbar in från odlingarna. De rensas, packas i lådor och kärras in i kylrummet i väntan på vidare transport.
- Det är fullt pådrag, men egentligen har vi redan passerat sommarens produktionstopp, säger jordgubbsodlare Anders Lång.
Odlingen omfattar 20-25 hektar med plantor. Som mest har upp till 180 personer varit sysselsatta med att plocka och packa jordgubbar. Då det har varit som mest hektiskt har ända upp till tio ton jordgubbar skördats på ett och samma dygn.
Efterfrågan på topp
Årets jordgubbssäsong har enligt Anders Lång varit långdragen och besvärlig. Början var kall, men då värmen kom så satte produktionen också fart.
- Priserna har också varit stabila, så på det viset får man väl vara relativt nöjd, säger Lång.
Enligt Lång är efterfrågan på jordgubbar som störst just nu. Det är ett årligen återkommande fenomen att under en kort och intensiv period vill alla ha jordgubbar. Vädret påverkar efterfrågan, men också massmedia bidrar till att haussa upp efterfrågan.
- I år verkar det ha börjat i slutet av senaste vecka och nu håller det förhoppningsvis i sig till måndag eller tisdag. Sen minskar "volymkonsumtionen".
Importen inget stort problem
De inhemska jordgubbarna har konkurrens av billigare, importerade bär. Det här ser Anders Lång ändå inte som något stort hot, så länge man säljer produkten med producentlandets flagga.
- Det förekommer också att man "säckar om" jordgubbarna. De kommer via vissa länder och byter nationalitet förrän de säljs här. Så länge de säljs med rätt flagga så bestämmer ju konsumenten vad han eller hon vill ha, säger Lång.
Trots ett högre pris så föredrar konsumenterna de inhemska jordgubbarna. Det beror bland annat på att de har en högre sockerhalt än de sorter som importeras. Importgubbarna har fraktats långa vägar och är av sorter som tål transporten, men är därför hårdare i konsistensen och mindre söta.
- De jordgubbarna är stora och vackra och "äter man med ögonen" är det klart att man väljer dem, men för smaken kan det hända att man väljer en finsk.