På väggarna hänger guldkornen ur Frithjof Tikanojas konstsamling, säger museipedagog Johanna Kull. Verk av storheter som Picasso och Matisse finns bevarade i samlingen som gömdes i källare under krigsåren.
Konsthemmet tar fram det som hade stor plats i Frithjof Tikanojas (1877-1964) hjärta - hans imponerande och omfattande konstsamling. I Tikanojas konsthem i Vasa hänger konstverk av många inhemska och lokala konstnärer. Men även av flera internationellt kända konstnärer.
- Vår Henri Matisse-målning är veterligen den enda i Finland och den har lånats ut till stora muséer i Europa och USA. Det här är en speciell konstsamlig som speglar Frithjof och hans fru Rosas konstsmak, sägert museipedagog Johanna Kull
Både Frithjof och Rosa Tikanoja var mycket kunniga när det gällde konst. Och i synnerhet modernismen. Flera av konstverken är inköpte under en tid då konstnärens namn inte var lika stora som i dagsläget. De vågade satsa på konst som inte var accepterad av alla konstriktningar.
Målningarna av Henri Matisse och Pablo Picasso ingick i ett större konstköp som Tikanoja gjorde 1923. I Helsingfors skulle Gösta Stenman bygga ett nytt konstplats och behövde finansering. Stenman erbjöd en del till Tikanoja, som funderade tio minuter och slog till.
- I Gösta Stenmans biografi kan man läsa att det här var det största konstköpet som skett i modern tid i Finland, säger Kull.
Samhällsengagerad handelsman
Fritjhof Tikanoja var en riktig bondgosse född i Kelviå som ägnade mer tid åt att räkna än jordbruket. Handel lockade och som 14-åring började den unge Tikanoja som springpojke på den lokala lanthandeln.
Karriären tog fart och 1905 flyttade Frithjof till Vasa och startade tillsamans med Josef Tikkala stans första finska partihandeln. Senare startade Tikanoja skjortfabriken Tiklas och även TopMan.
Frithjof Tikanoja var mycket samhällsengagerad och en kulturprofil, han sjöng i kör och tyckte om att läsa litteratur. Tikanoja var även en betydanden mässenat för konstnärer som Eemu Myntti och Arvi Mäenpää.
Skyddad undan kriget
Den utställning som nu hänger på väggarna i Tikanojas konsthem innehåller även arkivbilder ur familjens liv. De tillbringande mycket tid ute på villan i Meriniemi i Gerby. Men bland de mer uppseendeväckande konstverken, förutom Matisse och Picasso, finns verk av Paul Gauguin och Edgar Degas. Lägg till flera inhemska konstnärer och samlingens bredd är ett faktum.
Under krigsåren tvingades Tikanoja lämna sitt hem på Hovrättsesplanden i Vasa till förmån för familjer som flytt undan kriget. Också konstsamligen måste evakueras. Frithjof Tikanoja själv inhyste sig på Hotel Central i två och ett halvt år. Den digra konstsamligen gömdes i firmans källare.
- Tikanoja var bekymrad över att hans samling gömdes undan på det viset. Men han själv och personal var så gott som dagligen till källaren för att titta till samlingen, säger museipedagog Johanna Kull.
Kull säger att hon tror vasabor på den tiden inte förstod värdet av den konstsamling som Tikanoja hade hemma hos sig. Det var antagligen i samband med donationerna 1951 som man insåg vilken konstskatt det var.
- Frithjof Tikanojas konstsamling har äntligen hittat hem igen, säger Kull.
Utställningen "Samlarens hjärta - Frithjof Tikanoja och hans samling" pågår vid Tikanojas konsthem till 17.8.2014.