I hamnen i Jakobstad är alla stuvare permitterade och kallas bara in vid behov. Dålig framförhållning, säger hamnens förtroendeman Jan Wenman.
Hamndirektionens ordförande Ingmar Sjöblom säger att Euroports inte prioriterar Jakobstad och att den som bäst skött marknadsföringen har fått lämna sitt arbete.
Det är Euroports Pietarsaari Oy Ab som driver verksamheten och ungefär 30 personer är permitterade. Från 2 miljoner ton hanterade varor har volymen sjunkit till ungefär 750 000 ton. Så här illa har det inte varit på 30 år säger en i personalen.
Importen av virke till UPM och biobränsle till Alholmens Kraft har minskat kraftigt och den 9 meter djupa farleden är för grund. Men hamnens huvudförtroendeman Jan Wenman säger att vare sig arbetsgivaren eller staden Jakobstad har vidtagit tillräckliga åtgärder för att trygga verksamheten.
- Samarbetet mellan staden och Europort har inte fungerat som det borde. Marknaden har förändrats men det har man inte tagit till sig. Nu har Europort tagit till krafttag och jag ser mera positivt på framtiden, säger Wenman.
Euroports ser inte till Jakobstads intressen
Hamndirektionens ordförande Ingmar Sjöblom säger att diskussioner förts med Euroports. Sjöblom hänvisar till minskad import, varm vinter och men säger också att det stora företaget Europort inte ser till Jakobstads intresse på samma sätt som en lokal ägare skulle göra. Och att den som bäst skötte marknadsföringen av Jakobstads hamn har fått lämna sitt arbete.
- Det är alltid lätt att skylla på marknadsföringen när det går dåligt. Men vi kunde ha haft en bättre framförhållning, säger Pauli Rautiainen, operativ chef på Euroports Pietarsaari.
Rautiainen säger att konkurrensen mellan hamnarna har hårdnat. Brahestad, Kalajoki och Karleby är med och tävlar och där spelar också vägtransporternas längd en roll.
Men Ingmar Sjöblom säger att det snart vänder.
- Ren i september får vi se ett uppsving, säger Sjöblom.
Rautiainen, Wenman och Sjöblom är alla tre eniga om att hamnen i Jakobstad behövs.
Rautiainen säger att de nya svavelutsläppsdirektiven kommer att leda till att man skeppar större volymer åt gången. Då ligger Jakobstad bra till när farleden är färdigmuddrad och har ett djup på 11 meter.
- Vi har en kunnig och trogen personal. Hamnen har funnits i över 100 år och den ska fortsätta att finnas även om läget är svårt just nu. Vi är bland topp tre vad det gäller lastning av sågade varor och nu måste vi bara se till att marknadsföra oss och hitta nya kunder, säger Rautiainen.