Årets upplaga av Tomatkarnevalen i Närpes fick besök av Svenska Yles program En svensk sommar i Finland. Två unga stockholmare sålde tomater och uppträdde med Närpes skolmusikkår.
I fredags raggade programledaren Jonathan "Jontti" Granbacka upp Carl Fohlin och Catherine Henriksson i Stockholm och de gick med på en tur till Finland och Närpes.
- Jag satt i solen på medborgarplatsen när de kom fram. Så skickade jag sms till Catherine och hon nappade, säger Fohlin.
Men Henriksson var lite skeptisk till en början. Åtminstone om man får tro Jontti Granbacka.
- Första timmarna var hon rädd mig. I stil med "Är det här någon form av trafficking?" Men när hon såg vår Yle-bil pustade hon ut, säger Granbacka.
Språkmur
Henriksson och Fohlin är båda jättenöjda med vad de hittills fått se och uppleva i Närpes. Under lördagen blev det tomatförsäljning och ett uppträdande med Närpes skolmusikkår.
Språkmuren vållade lite problem när det skulle säljas tomater. Deras allra första kund orsakade dem ordentligt med huvudbry.
- Den första härliga mannen som kom fram förstod jag ingenting av. Det var käpprätt omöjligt, säger Fohlin.
- Jag tror inte att han förstod att vi inte förstod. Vi förstod sen senare att han talade om att bifftomater såg ut som boxningshandskar, säger Henriksson.
Granbacka öser beröm över dem bägge. Enligt honom har de varit "exemplariska stockholmare" som tagit emot allt med öppna armar.
Duktiga försäljare
Också Marianne Nygårds, ordförande för trädgårdsproducenterna i Närpes, ger dem beröm. Hon guidade dem i tomatsäljandet.
- De var mycket duktiga försäljare. Vi närpesbor är kanske lite försiktiga i vår marknadsföring men de gick runt bland folk och försökte sälja.
Svenskarnas korta uppträdande med Närpes skolmusikkår gick också rätt smärtfritt. Fohlin tilldelades ett par cymbaler och Henriksson fick en stor trumma.
Lasse Eriksson agerade scenvärd och försökte komma på ett passande namn för duon. Han valde till slut att kalla dem "dånaren".
Tomater och samvaro
Rent fysiskt kretsar karnevalen kring just tomater och det långa bord som finns mitt i marknadsområdet. Men den sociala biten är ändå den viktigaste.
- Man träffar vänner och bekanta och semesterfirare som kommer på "hembesök". Många från Sverige planerar in sin semester så att de ska kunna komma på Tomatkarnevalen, säger Marianne Nygårds.
Hon får medhåll av Klas Häggström. Att träffa folk är det viktigaste.
- Man träffar en massa som man inte annars ser. Många emigranter är här den här årstiden, säger Häggström, som anser att karnevalen är årets höjdpunkt i Närpes.
32 upplagor av Tomatkarnevalen har det hunnit bli. Nästa år måste man hitta en ny plats eftersom det ska byggas i centrum där man traditionellt brukar hålla till.