Nu utförs service på hög höjd. Vindkraftverket i Sundom tvättas och inspekteras med hjälp av en plattform.
Under helgen utförs årsservicen som innehåller inspektion, tvätt och möjligen små reparationer av rotorbladen.
Det här görs med hjälp av en plattform som hissas upp längs med vindmöllan med hjälp av vajrar. Vindern är dock ett problem.
- Det blåser nästan 8-9 meter per sekund och det är ganska känsligt när man börjar vara uppe i 50-100 meter, säger Wasa Winds vd Patrik Holm.
Wasa Wind är Merventos dotterbolag. Patrik Holm är vd på Wasa Wind och teknologidirektör på Mervento.
Ny metod
Det här är första gången Wasa Wind använder sig av systemet, som är ganska nytt överlag. Åtminstone i Finland. Det kommer att bli mer vanligt i och med att vindkraftverken blir högre och högre.
- Jag ser inte så många andra alternativ i framtiden. Det andra alternativet är att man hissar ner sig med vajrar och reparerar med material som man har i ryggsäcken, säger Holm.
Före det är dags att börja hissa upp plattformen ställer man in hjulen som stöder upp plattformen mot själva vindmöllan. Sedan börjar man sakta men säkert hissa upp plattformen mot cirka 120 meters höjd.
Vinden till trots tog sig plattformen ända upp till rotorbladen. Servandet kommer att hålla på hela helgen.
En så här omfattande service görs inte årligen. Enligt Holm bör man inspektera rotorbladen vartannat år.
- Man kan göra det mer sällan men då blir reparationskostnaderna högre, säger Holm.
Företaget som står för höjdarbetet heter 3D Wind, Easy Wash står för den utrustning som behövs till tvättningen och NCE som har tillverkat möllans rotorblad utför eventuella reparationer.
Inte längre störst
Ännu år 2012 var vindkraftverket på 3,6 megawatt i Sundom det största i Finland med en navhöjd på 125 meter och en total höjd på 184 meter. De största i Finland i dag är 5 megawatt och har en navhöjd på 140 meter.
- Utvecklingen går snabbt framåt. Vi får se var det slutar, säger Holm.
Man hör ibland folk säga att vindkraftverken ju bara står stilla. Är det för svag vind snurrar de inte och är det för hård vind snurrar de inte heller. Men hur är det egentligen?
- Den här turbinen fungerar upp till 32 meter per sekund. Det är nog den svaga vinden som är ett större problem.
Ungefär 15 procent av tiden är vinden för svag för att rotorbladen ska snurra. Kraftverket producerar på full effekt i vindstyrkor på upp till 25 meter per sekund. Går vindstyrkan över det produceras energi på reducerad effekt.
Tror då Holm på vindkraftens lönsamhet?
- Vindkraften är nog lönsam. Problemet är att all form av energiproduktion får någon form av subventioner. Ingen vet riktigt hur mycket subventioner de olika formerna får, säger Holm.
Hur är det då med vindmöllan i Sundom, är den lönsam?
- På grund av dagens elpriser är den inte lönsam. Vi står utanför inmatningstariffsystemet i Finland. Vi lever på marknadspriset och det är jättelågt, säger Holm.
Kraftverket i Sundom producerar ungefär 11 000 megawatt-timmar per år. Det motsvarar ungefär årsförbrukningen för 600 eluppvärmda egnahemshus.
Kraftverket används också i skolningssyfte. Det innebär att folk som jobbar med vindkraft ges höjdskolning i Sundom. Nästa skolning hålls i augusti.
- Med dagens elpris får vi mer betalt för skolningen än för elen, säger Holm.
Holm tror alltså ändå på vindkraften. Men var finns framtiden? Här i Österbotten eller ute i världen?
- Vindkraften i Finland är liten. Vi är ett U-land inom vindkraften som har börjat för sent. Och i Österbotten går vindkraftsprojekten trögt av någon anledning. Mer trögt än i till exempel Satakunta eller Norra Österbotten.
Wasa Wind har inga nya kraftverk på gång. När det gäller Mervento, som äger Wasa Wind, jobbar man för att få finansiering för den så kallade tillväxtperioden. För tillfället är Mervento ett startup-företag.
- Det är inte världens enklaste sak i dagens ekonomiska läge, säger Holm.