Yvonne och Mats Hammar i Närpes har redan i några veckors tid skördat de första inhemska hallonen. De återanvänder två växthus som är för omoderna för tomatodling och har nu cirka tvåtusen kvadratmeter hallonodling i dem i stället.
De är relativt ensamma i sin nisch. I år har de visserligen fått en kollega i Närpes som de kan utbyta erfarenheter med. En fråga är också hur de ska få konsumenterna med på noterna.
- Vi kommer med våra hallon utanför säsong och folk är inte vana med att det ska finnas inhemska hallon. Det är nog liten skala som gäller, för marknaden är snäv, säger Mats Hammar.
Garanterat maskfria
Hallon som odlas i växthus är fria från maskar. Det garanterar Yvonne Hammar, som egentligen jobbar som vårdare på Kårkulla. Hon har tagit tjänstledigt för att hjälpa sin man med hallonodlingen. Yvonne Hammars nöjd kund-garanti lyder så här:
- I växthus finns det inga maskar i hallonen. Jag har lovat våra kunder att jag ska äta upp alla maskar de hittar i våra hallon och ännu har jag inte behövt äta några, säger hon.
Yvonne och Mats Hammar är inne på sitt andra år som hallonodlare i växthus. I fjol ville de pröva sig fram, i år vet de att det funkar, men det är först efter tredje året som de kan säga om det bär sig ekonomiskt, förklarar Mats Hammar.
Idén hämtade paret Hammar från en trädgårdstidning. De har länge sökt något nytt att odla.
Kräver inte så hög värme
- Vi har åldersstigen anläggning som är väldigt energikrävande för tomatodling. Vi kan hålla en lägre temperatur med hallonen. Vi är så nya och håller precis på att lära oss odlingsförhållandena, men allt för höga temperaturer vill inte hallonen ha, säger Mats Hammar.
Mats och Yvonne Hammar odlar också tomater, men hallon är roligare, enligt Yvonne.