För en månad sen uppdagades ett fall av MRSA- infektion vid Vasa Centralsjukhus. MRSA är en stafylokockbakterie som utvecklat resistens mot våra vanligaste antibiotikasorter. Därför är den svårare att bota än många andra infektioner.
- Men man hittar nog alltid ett botemedel, säger Anita Lahti, hygienskötare vid Vasa cetralsjukhus.
Inom Vasa sjukvårdsdistrikt hittas ca. 30 nya fall varje år.
- I jämförelse med hela landet, där det totala antalet uppgår till 1300, har vi klarat oss bra, säger Lahti.
God hygien avgörande
Orsaken är den hygienpolicy som centralsjukhuset jobbat hårt för.
- Handtvätten är den avgörande orsaken, säger Lahti. Att personalen tar sig tid att sköta sin handhygien mellan arbetet med olika patienter. Det är huvudprincipen, inte bara i förebyggandet av MRSA, utan i bekämpningen av samtliga bakterier.
- Vi kan ju inte veta vilka patienter som bär på MRSA, det finns inte resurser att testa all, säger Lahti.
- Vi har kämpat hårt för att upprätthålla en god hygien, säger överskötare Marjo-Riitta Himanen vid Vasa Centralsjukhus. Patienter som kommer från oilka universitetssjukhus, från utlandet eller åldringsvården isoleras.
Många bärare
- 30-50% av landets befolkning bär stafylokocker på sin hud eller slemhinnor, säger Lahti som betonar att MRSA kan bekräftas först genom en bakterieodling.
Infektionen i sig är inte direkt livshotande men kan förorsaka bölder och även blodförgiftning.
- Men å andra sidan kan ju vilken svår infektion som helst vara livshotande ifall patienten är i tillräckligt dåligt skick, säger överskötare Marjo-Riitta Himanen vid Vasa Centralsjukhus. Till riskgrupperna hör främst traumapatienter, äldre och små barn.