Katthuset i Vasa är sysselsatt så här års. Kattägare söker skötare över semestern eller hjälp med att hitta bortsprungna djur. Eller så ringer argt folk in och förbannar sig över "grannens katt som springer omkring på gräsmattan".
Det är ovanligt många som under senaste tiden meddelat om en bortsprungen katt, säger Lisen Lindsten på Katthuset i Vasa.
- Under de knappa två veckor jag haft jour har ett tiotal personer ringt. De har glömt balkongsdörren eller fönstret öppet, säger Lindsten och understryker att det kan vara svårt att fånga in en skygg katt.
På Katthuset kan man inte rycka ut, men Lindsten och hennes kollegor ger råd och kan låna en kattfälla för att locka djuret tillbaka hem.
Det är på våren och sommaren som katter rymmer, säger Titta Koukkunen på Helsingfors djurskyddsförening Hesy. På hösten hittas många av dem.
- Vi får in flest samtal om upphittade katter mot slutet av hösten i oktober-november när det börjar bli kallt och katten inte längre har lika lätt att hitta mat, säger Koukkunen.
- Har din katt sprungit bort ska du inte ge upp, den kan hittas till och med så sent som på julen, säger hon.
Kattproblem på landsbygden
När Lisen Lindsten startade Katthuset för kring 20 år sedan bestod problemet av de otaliga katterna i Vasa innerstad.
- Nu finns kattproblemen på landsbygden, där det på en gård lätt kan finnas upp till 30 katter, säger Lindsten.
Ser man inte till att kastrera katten kan det leda till stora oönskade kullar på kort tid. På landsbygden delas kattungar ut gratis, säger Lindsten.
Titta Koukkunen ser konsekvenserna av utvecklingen.
När katten är knappt ett år gammal ringer ägaren till Koukkunen och frågar henne vad man kan göra då man inte längre har råd att ta hand om djuret.
Samtalen får hon främst i april-maj. Hon gissar att det är människor som tagit en katt sommaren innan, kanske just en "gratis" katt.
- Veterinärtjänster, kastrering och mediciner kostar flera hundra euro märker de i det skedet, säger Koukkunen.
Koukkunen uppmanar till extra eftertanke om kattungar delas ut på det lokala sommartorget. Djuret kan nämligen leva upp till 20 års ålder.
Hotfulla grannar
En annan företeelse som Lisen Lindsten i Vasa har observerat är de många arga människorna som ringer in och klagar över att grannens katt springer omkring på den egna gården.
- De hotar med att ta fast katten och föra bort den ut i skogen eller så kräver de att få en fälla av oss, säger Lindsten.
Huruvida de som ringer in skrider till verket vet hon inte, men hotelser får Katthusets personal upprepade gånger per månad. Problem finns bland annat i Gerby och Smedsby.
- Det är inte vårt fel, säger jag, och det är ju inte kattens fel heller, beklagar Lindsten.
Några nyttiga länkar:
Vasa katthus
Helsingfors djurskyddsförening HESY:s hemsida
HESY:s länkar till bl.a. lokala och internationella djurskyddsföreningar
Svenska djurskyddets råd om sommarkatter