Sjöbevakningsmästare Mikael Nordlund är nöjd med österbottningarnas sjövett. Sjöbevakarna inger samma respekt ute på vattnet som polisen på vägarna.
Först några ord om den kyliga midsommaren. Temperaturen hade inverkan också hos sjöbevakningen.
- Det var båttrafik som normalt men spontan körning på efternatten lyste med sin frånvaro, säger Mikael Nordlund på Vallgrunds sjöbevakningsstation ute på Replot.
Den vanligaste uppgiften för sjöbevakarna sommartid, utöver den vanliga patrulleringsverksamheten, är bogsering och assistans åt hjälpbehövande.
Det kan också röra sig om sjuktransporter, eftersökningar och villabränder. Nordlund säger att de frivilliga brandkårernas lokalkännedom är väldigt viktig vid till exempel bränder ute på öar.
Folk sköter sig
Han är nöjd med österbottningarnas sjövett. Från sjöbevakningsstationen på Södra Vallgrund patrullerar man från Korsnäs i söder till Oravais i norr och ut till gränsen med Sverige som ligger cirka 40 kilometer ut från stationen.
Men trots det goda sjövettet påträffas det alltid roderfyllerister. Det händer också att flytvästarna lämnar bort.
- Men överlag sköter folk sig riktigt bra, säger Nordlund.
Nära ögat vid räddningsoperation
Mikael Nordlund har nästan 17 år som sjöbevakare bakom sig. Vad är det värsta han har varit med om?
Han drar sig till minnes ett uppdrag där de skulle evakuera ett par personer från ett fartyg. Man hade lyckats flytta över en person till patrullbåten när den plötsligt gled bort från den andra båten.
- En av våra patrullmän hamnade i vattnet. Det var sent på hösten och tre grader i vattnet. Själv var jag kvar på fartyget med en äldre dam i famnen. Det tog en stund före saken var utredd men alla klarade sig med livet i behåll.
Nu kommer sjöbevakningen!
Som vägtrafikant rätar man kanske instinktivt på sig och försöker se så skötsam ut som möjligt när man möter polisen. Hur är det med sjöbevakarna? Skärper folk till sig när de ser båten komma närmare?
- Det kan hända att folk gräver fram flytvästarna och sätter dem på sig eller sänker hastigheten.
Än smitare då? De finns på vägarna men finns de också på vattnet?
- Det händer varje år. Eller kanske inte direkt smitare. Man försöker diskret byta riktning om man ser att en patrull är på väg.
Oftast rör det sig om att man inte har med flytvästarna eller att registerutdraget lämnats hemma. Men ibland handlar det också om berusade förare.
Totalt 18 personer jobbar på Vallgrunds sjöbevakningsstation. Bemanningen är alltid minst fyra personer per skift. Det krävs nämligen minst tre personer för att bemanna patrullbåten. För ett antal år sedan böts den gamla patrullbåten från 80-talet ut mot en ny. Stationen i Kaskö och stationen i Karleby har också fått nya båtar.
Nordlund önskar se båtförare på gott humör och med utrustningen i skick under resten av sommaren.
- En solig och fin sommar åt alla, hälsar Nordlund.