![](http://res.cloudinary.com/kuva-api-production-eu-cld/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_150/w_360/v1403588226/14-svyle-18150553a90e3805a38.jpg)
Tryck ett om du har brådskande ärende, tryck två om du vill att en vårdare ringer upp dig. Så kan det låta när man ringer till hälsocentralen nuförtiden. Allt fler kommuner har tagit i bruk automatsvarare på sina hälsovårdscentraler. Men det gillas inte av alla.
Bland andra Elsi Sörhannus i Närpes skulle hellre prata med en människa i stället för att vägledas av en automat.
- Det var bättre förr, säger hon.
I Närpes togs den automatiserade telefonsvararen i bruk på hälsovårdscentralen.
- Visst fick man vänta i telefonen förut också, men då visste man ju vad det handlade om. Nu vet man ju inte om man kommer fram, säger Sörhannus.
Elsi Sörhannus känner inte riktigt förtroende för automaterna. Med hjälp av knappval på telefonens tangenter trycker man sig vidare för att registreras i en återuppringningskö.
Minska belastningen
En av orsakerna till att många hälsostationer har gått in för automatsvarare är att minska belastningen på växeltelefonisten.
- Tidigare belastades växeln med alla samtal och därifrån kopplades patienterna vidare till rätt avdelning. Med det här systemet är det meningen att vi ska få ett smidigare flöde, säger Mikaela Wikman, ansvarig sjukskötare på Närpes hälsovårdscentral.
Är det akut får man tala med en sköterska så snabbt det bara är möjligt. Är det mindre brådskande kan man ställa sig i återuppringningskön. Det betyder att en vårdare ringer upp när det är din tur i kön.
Det är viktigt att ha tålamod när man ringer vårdcentralen. Ofta är folk för snabba att slå på luren. Då hinner inte samtalet registreras och man blir inte uppringd.
Mikaela Wikman säger också att det är viktigt att man inte trycker på valet för brådskande ärende om men verkligen inte har ett brådskande ärende.
Olika avdelningar har olika telefontider. Bäst utnyttjar man systemet om man ringer före telefontiden och plockar åt sig en plats i kön. Då blir man snabbt uppringd sedan när vårdaren öppnar telefonslussarna.
- Och är det riktigt akut vänder man sig naturligtvis till det allmänna nödnumret, säger Wikman.
Trygghet att tala med en människa
Elsi Sörhannus skulle gärna se att det gick att ringa åtminstone till akutavdelningen utan att mötas av en telefonsvarare. Ibland är det bara en trygghet i sig att man får tala med en riktig människa, som kan stilla den värsta oron och ge en handräckning per telefon om det behövs.
- Det är inte alltid man känner att ärendet är så akut att man skulle ringa 112, men ändå så pass allvarligt att man snabbt behöver hjälp, säger Sörhannus.
I Kristinestad svarar en riktig människa när man slår numret till mottagningen. Är sjuksköterskemottagningen upptagen eller stängd kommer man till växeltelefonisten, som tar emot ärendet och frågar om du vill vänta i luren eller ringa senare.
Också i Kristinestad funderar man på att ta i bruk automatsvarare, men det har ännu inte förverkligats.