Efter flera svåra år har Kaskö genom hårda sparmetoder lyckats få till ett plus i bokslutet. I Vasa gick fjolåret på minus men fullmäktigeordförande Joakim Strand vill ändå inte ta till Kaskös sparpaket.
Nu skingras molnen över Kaskö. Stadens hårda sparpaket gav ett plus i fjolårets bokslut och så här långt in på 2014 finns ett överskott på 800 000 euro.
Permitteringar, investeringsstopp och skattehöjning är ingredienserna i Kaskös sparpaket.
- Det ser bra ut, betydligt bättre än tidigare år. Men mycket har vi att tacka skattehöjningen (från 20,5 till 21, red.anm.). Det är också oklart vad bolagiseringen av vår guldgruva hamnen leder till i höst, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (Sfp).
Vasa säger nej till Kaskömodellen
Som en av få kommuner lyckades Kaskö med ett plus i fjolårets bokslut. Frågan är om någon annan kommun skulle kunna tänka sig att ta till lika hårda sparmetoder som Kaskö?
- Nej, man kan inte hålla på och spara och spara. Vasa går egentligen inte att jämföra med Kaskö eftersom vi har en stadigare bas, säger fullmäktigeordförande Joakim Strand (Sfp) i Vasa.
Strands recept är att investera för att få ett plus i bokslutet. 2013 gick på minus i Vasa och budgeten för 2014 har ett stort minus.
- Om vi skulle höja skattesatsen till 21 procent som Kaskö gjorde skulle vi få 20 miljoner mer i skatteintäkter. Men det är inte vägen att gå, våra invånare måste få ha pengar att röra sig med, säger Strand.
Ett lite oklarare svar ger stadsstyrelseordförande Peter Boström (Sfp) i Jakobstad. Det finns inga beslut om permitteringar och inga planer på skattehöjningar.
- Men vi vänder och vrider på varje sten nu för att få det att gå ihop, säger Boström.
Svårt locka nya företag
I Vasa säger Strand att Kaskö borde försöka locka underleverantörer till energiklustret att etablera sig i Kaskö. Men riktigt så lätt är det inte.
- Det är klart, vi kommer inte framåt om vi inte gör investeringar. Det ser vi bara på stadens gator som är i behov av att rustas upp. Men vi har inte lyckats, säger Mangs.
Vapo hade planer på att placera en biodieselfabrik i Kaskö och Berner ville arrendera mark i Kaskö hamn. Men de planerna ligger på is nu.
- Vi har till och med försökt komma emot företagen med att staden skulle göra investeringar för deras del men det har inte lyckats, säger Mangs.
Från spar till investeringar
Redan nästa år ser det ut som att Kaskö kan lätta på investeringsstoppet.
- Under budgetseminariet vi hade i juni sa vår ekonomichef att vi kan börja göra lite investeringar nästa år, säger Mangs.
Ett bostadsområde ligger och väntar på planläggningsbordet. Bostadsområdet har hängt med i planerna en tid men investeringsstoppet har satt käppar i hjulet för att kunna gå vidare med planläggningen.
- Men det är klart arbetsplatser är a och o, vi kan inte bara locka med strandnäraboende, säger Mangs.