När semestern börjar och arbetets börda lyfts av axlarna är det många som drar på sig en annan börda. Det kan vara svårt att skruva på korken igen efter semestern och det syns på A-klinikerna.
På A-rådgivnigen i Vasa är fenomenet bekant. Ledande socialterapeut Håkan Söderman säger att det syns tydligt i antalet klienter.
- Besöken ökar efter semestern när folk ska tillbaka till jobbet och inte riktigt klarar av att nyktra till.
Oftast är det en anhörig eller personen själv som tar kontakt och ber om hjälp. Men det kan också vara personens arbetsgivare.
A-rådgivningen håller stängt i cirka tre veckor under sommaren. I Vasa erbjuds vård förutom på A-rådgivningen också på missbrukarvårdsstationen, hälsovårdscentralerna och i akuta fall på sjukhuset.
Men det är inte mitt under brinnande sommar som problemet syns. Det är i augusti-september.
- Problemen kulminerar när vardagen kommer emot och man ska återvända till jobbet, säger Söderman.
Stora idrottsevenemang, som de nu pågågende världsmästerskapen i fotboll, har en tendens att förvärra saken ytterligare.
Söderman upplever att problemen har ökat med åren. Kanske inte specifikt alkoholen utan en blandning av alkohol och läkemedel.
- Alkoholen framkallar ju alltid sömnlöshet och depression. Då går man till läkare och klagar och sen blir man fast i ett dubbla beroende.
I Norden tävlar Finland och Danmark om titeln som det land där det konsumeras mest alkohol. Ser man på alkoholrelaterade sjukdomar ligger Finland på första plats.
Tar man en titt på hela Europa ligger den finländska konsumtionen nära medeltalet.
Tidigare har man slagit ut alkoholkonsumtionen i Finland på alla invånare. Men numera slås den ut på 15 år fyllda och äldre. Det här för att bättre kunna jämföra Finland med övriga länder.
Ser man på år 2013 syns den här skillnaden genom att helhetskonsumtionen sett till alla invånare var 9,7 liter och sett till 15 år fyllda 11,6 liter.
Hur brukar det då gå för A-rådgivningens klienter som kommer in efter semestern?
- Av de som kommer in i ett tidigt skede klarar sig de flesta riktigt bra, säger Söderman.
En normal semester i Finland varar mellan fyra och fem veckor. Skulle det vara en idé att dela upp veckorna så att man inte hinner bygga upp ett beroende?
- Det var en svår fråga. Själv vill jag ha en lång semester så att jag hinner varva ner. Men kanske man borde göra något annat på semestern än att dricka alkohol?