Missbruket har inte minskat men nog klienterna. Tolvis Center i Malax har för tillfället endast en klient och kan tvingas lägga ner verksamheten till hösten.
Verksamhetsledare Leif Olin har olika teorier om varför klienterna minskat. År 2011 hade man som mest åtta klienter samtidigt. Nu är man nere i en enda som man tvingats skicka till Sverige. För att kunna driva verksamhet på Tolvis Center i Malax behövs minst fyra klienter.
- Är det öppenvården i kommunerna som intensifierats eller är det substitutionsvård som tagit över? Vi har inte fått någon riktigt klarhet i vad det är som har hänt på fältet, säger Olin.
Tolvis Center
Marknadsföringen har lämnat efter
Det kan också röra sig om att Tolvis Center inte lyckats marknadsföra sig tillräckligt bra. Man har försökt synas så gott det går. Olin spekulerar om det kan vara frågan om en ny generation narkomaner som inte har någon kontakt med de äldre som lyckats bli kvitt sitt beroende.
Det är klientens hemkommun som betalar för vården på Tolvis. Kan det röra sig om att vården är för dyr?
- Det kan vara en anledning. Men var situationen bättre för kommunerna för tre år sedan? frågar sig Olin.
Han lägger ändå inte skulden på kommunerna. Han anser att den avgörande skillnaden jämfört med tidigare är att varken anhöriga eller missbrukarna själva längre kontaktar Tolvis för att höra sig för om vårdmöjligheter.
- Förr ringde två-tre per vecka. Men om det ringer en i månaden är ju situationen en helt annan.
Många ålänningar
Tolvis Center tar emot klienter från hela Svenskfinland. Olin uppskattar att av de kring 100 klienter man haft sedan 2002 har cirka en femtedel varit från Åland.
En delorsak till att antalet ålänningar varit så högt är att kunskaperna i finska inte är lika bra som på övriga håll. En missbrukare från till exempel Nyland kanske kan tänka sig att söka vård på finskspråkigt håll.
Men vart har de åländska klienterna försvunnit? Ingenstans, menar Hannah Lundberg, verksamhetsledare på Alkohol- och drogmottagningen i Mariehamn.
- Det varierar från år till år hur många klienter som är aktuella för placering. Vi har inte valt bort Tolvis. Vi har varit nöjda med deras vård, säger Lundberg.
Missbruket i Södra Österbotten ökar
Pasi Gröndahl är en av fyra missbrukarkoordinatorer inom K5-området. Han säger att missbruket i Södra Österbotten ökar hela tiden.
Han vill se en strängare lagstiftning: efter att missbruket nått en viss nivå skulle man tvinga personen att söka vård. Han anser också att vårdrelationerna borde vara längre.
- Minst ett år. Efter det kan man klara sig rätt bra, säger Gröndahl.
Gröndahl tror att kommunernas dåliga ekonomi kan ha en inverkan på vården men han har inte fått några direktiv om att han inte får föreslå Tolvis som ett alternativ för missbrukarna.
Bättre marknadsföring
På Vasa stad säger Håkan Söderman, ledande socialterapeut på A-kliniken, att man inte slutat rekommendera Tolvis för klienter. Man har inte heller fått några direktiv uppifrån om att sluta hänvisa folk till Tolvis på grund av ekonomiska orsaker.
- Absolut inte. Det är vårdbehovet som styr, säger Söderman.
Chefen för psykosocial service på Vasa stad, Marja Mustonen, säger ändå att det varit oklart om Tolvis faktiskt haft verksamhet eller inte den senaste tiden. Marknadsföringen kunde bli bättre enligt Mustonen.
Verksamheten i Malax avslutas
Personalen på Tolvis Center, tre stycken utöver Leif Olin, har varit permitterade sedan oktober förra året. Tolvis planerar hålla öppet från midsommar genom hela juli för personer som behöver en lindrigare form av vård.
Kan det att ni inte har några klienter helt enkelt bero på att vårdbehovet har minskat?
- Vi skickade ut en förfrågan till närmare 100 ställen i Finland. Av de som svarade sa alla att missbruket inte har minskat, säger Olin.
Ser det lika dystert ut med antalet klienter i september lägger Tolvis ner rehabiliteringsverksamheten i Malax. Man fortsätter ändå förmedla vård via behandlingshemmet i Sverige.