Jag säger absolut nej till försämrade arbetsvillkor. Det säger förskoleläraren Gunilla Hiltunen i Jakobstad. Hon är bara en av stadens 100-tals anställda som skulle få sämre arbetsvillkor om om staden driver igenom förändringarna.
Just nu utreder staden om Gunilla och hennes kolleger kan tvingas byta avtal från UKTA till AKTA. Det kan bli upp till sju timmar med barnen per dag istället för dagens fyra timmar, och så tappar vi i sommarledighet, säger Hiltunen.
- Förskolelärarna går emot förändringen och det blir en facklig fråga.
På staden har en arbetsgrupp räknar ut att ett avtalsbyte gör att förskolelärarnas arbetstid ökar med 50 procent. Staden behöver inte heller anställda skilda resurser för morgon- och eftermiddagsvården. I pengar handlar det om en besparing på cirka 500 000 euro per år.
En lika stor inbesparing blir det om anställda som arbetar enligt formell periodarbetstid övergår till allmän arbetstid. Vinsten kommer genom att varje anställd skulle arbeta upp till 2,5 timme mer per vecka.
Inom allmän arbetstid kan också flexibel arbetstid tillämpas. Förändringen berör 400 anställda och deras sammanlagda arbetstid skulle öka med 1000 timmar per vecka.
Också inom jourfunktionerna finns sparobjekt. Genom att optimera jouren inom tekniska sektorn, Jakobstads vatten och Malmska fastigheter har en arbetsgrupp räknat ut att det finns 100 000 euro att spara.
Mer sparåtgärder behövs
Men bara genom att förändra arbetsvillkoren för de anställda får man inte ihop till de summor stadsdirektör Mikael Jakobsson talar om. Det behövs inbesparingar mellan 4 och 7 miljoner i driften för att få en hållbar ekonomi, säger Jakobsson.
Och det jobbas det på just nu. Arbetsgruppen med det något ovanliga namnet "identifiering av omedelbara kostnadsreduceringsmöjligheter" fick i uppdrag att jobba vidare. Som vägkost gav stadsstyrelsen att gruppen ska se på sparmöjligheter som hittills inte framkommit i strategiprocessen.
- Vi måste stävja kostnadsökningen och där är social- och hälsovården i fokus som i så många andra kommuner, säger Jakobsson.
Spararbetsgruppen ska ge sin rapport till stadsstyrelsen den 15 augusti. Vid sitt möte i måndags beslöt stadsstyrelsen att staden ska sälja alla sin aktier i UPM-Kymmene och Metso.
Bara Kymmeneaktierna torde ge cirka 300 000 till stadens kassa. Enligt Jakobsson är det statens nedskärningar av statsandelarna som tvingar fram sparåtgärderna.