Frågan om anordnandet av andra stadiets utbildning är en av de viktigaste frågorna som kommunstrukturutredningen i Jakobstadsregionen har att ta ställning till. Den arbetsgrupp som skall komma med ett förslag för utbildningsfrågornas del leds av bildningsdirektör Rolf Sundqvist i Pedersöre.
Större enheter krävs i framtiden av undervisningsministeriet för undervisningen på andra stadiet och för gymnasiernas del har siffran 500 studerande nämnts och för yrkesutbildarna 2000 studerande. De här siffrorna är uppenbarligen inte huggna i sten och kan förändras.
Optima kallar till diskussion om anordnaransvar
Frågan om en gemensam anordnare av yrkes-och gymnasieutbildning i Jakobstadsregionen är inte ny. Senast var den på tapeten 2004-2005 men den drunknade i diskussionen kring kommunfusioner. Optimas samkommunstyrelse tar upp frågan på nytt och en diskussion med beslutsfattare och tjänstemän från ägarkommunernas sida ordnas den 16 juni på Optima i Jakobstad.
Större enheter är aktuella också för yrkesutbildningssektorn och Ole Norrback har utsetts till utredningsman för hela den finlandssvenska yrkesutbildningssektorn. En hotbild för Optimas del är att antalet studerande kan vara för litet för en fortsatt självständig existens och då kan en fusion med Yrkesakademin bli aktuell.
Optima som gemensam anordnare av både yrkes-och gymnasieutbildning kunde vara en lösning för Optimas del på den problematiken.
Delade meningar om Optimas roll
I Karleby verkar situationen vara klart negativ till att ordna gymnasieutbildningen på samma sätt som yrkesutbildningen och inom Optimas ram.
- Karleby är inte intresserat, vi har inte behov att att ändra någonting, säger rektorn vid svenska gymnasiet i Karleby, Bernt Klockars.
Den uppfattningen har Klockars också fått genom samtal med politiker i Karleby.
- Det här är inte mitt bord utan politikernas, säger svenska gymnasiets rektor i Jakobstad, Gunnevi Kiiskinen.
I princip ser Kiiskinen ändå positivt på större enheter och starkare strukturer men vill inte slå fast någon bestämd åsikt i det här skedet kring anordnaransvaret.
- Ifall staten kräver att det blir en regional anordnare av gymnasieutbildning så är alternativet med Optima som huvudman det bästa alternativet, säger kommunstyrelsens ordförande i Pedersöre, Henrik Sandberg.
Allra helst ser Sandberg ändå självständiga gymnasier i självständiga kommuner.
- Min personliga åsikt är att gymnasierna och yrkesututbildningen bör hållas separerade, säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby.
- Jag ser det som ett misslyckande om vi inte kommer fram till en ståndpunkt i augusti i kommunstrukturkommittén, det utgår jag från att vi gör, säger bildningsdirektör Rolf Sundqvist i Pedersöre.