För tillfället är det ett läge när hela havet stormar inom andra stadiets utbildning. Optima i Jakobstad vill föra en diskussion om Optimas eventuella roll som anordnare av både yrkes-och gymnasieutbildning i Jakobstadsregionen.
Optimas styrelse har kallat samman ägarkommunernas representanter till ett möte den 16 juni på Optima . Avsikten med mötet är att diskutera organiseringen av andra stadiets utbildning i regionen i framtiden.
Det är inte bara gymnasieutbildningen som har krav på sig att organiseras inom större helheter,detsamma gäller yrkesutbildningen. Konkret innebär det här att Optima och Yrkesakademin eventuellt tvingas samman. Det är mot den här bakgrunden som Optimas initiativ till diskussioner skall ses.
Snäv tidtabell för diskussioner
Det reformerade andra stadiets utbildning skall verkställas från början av 2017 och ansökan om tillstånd för att upprätthålla utbildning skall vara klar i augusti 2015. Det är med andra ord bråttom och vill man åstadkomma något för en gemensam upprätthållare av både yrkes-och gymnasieutbildning i regionen bör det arbetet vara långt gånget under hösten 2014.
Ole Norrback utreder yrkesutbildningens framtid i Svenskfinland
Direktör Rabbe Ede vid Optima i Jakobstad räknar med att han ganska snart blir kontaktad av utredningsman Ole Norrback och då bör det helst finnas en klar linje i regionen om färdriktningen för andra stadiets utbildning i sin helhet.
- Vi bör då ha en linje som vi diskuterat med ägarkommunerna och i vår egen styrelse, säger direktör Rabbe Ede. Vi bör ställa oss frågan hur vi skall ha det, tillägger Ede.
- Jag hoppas på en stark yrkesutbildning och en stark gymnasieutbildning, har vi inte samma ägarbas är det sannolikt att ministeriet ritar färre ringar runt yrkesutbildningen i Österbotten, säger Rabbe Ede.
Ägarkommunerna vill ha ett självständigt Optima
Från ägarna sida har budskapet också tidigare varit klart och entydigt, Optima bör förbli självständigt.
- Vi vill checka upp det här på nytt. Ser vi då en länk med gymnasierna kan det bli nåt vi jobbar för även om det inte är helt allmänt förhärskande från ministeriets håll att yrkesutbildningen och gymnasierna skall gå samman, säger Rabbe Ede.
- Vi ställer en del frågor men än så länge har vi inga svar, tillägger han.