Vad betyder egentligen Kantlax? Varifrån kommer namnet Pargas och hur gammalt är det? På onsdagen lanseras en nätversion av Lars Huldéns slutsålda bok Finlandssvenska bebyggelsenamn. Nättjänsten är öppen för alla.
Nätutgåvan av Finlandssvenska bebyggelsenamn består av närmare 3 000 ortnamn. Den upptar samtliga bynamn, kommun- och stadsnamn, historiska sockennamn och namn på landskap i svenskspråkiga och tvåspråkiga trakter samt ett urval svenska namn i finskspråkiga trakter.
Uppslagsverket är sammanställt av professor Lars Huldén och utgavs som tryckt bok av Svenska litteratursällskapet i Finland år 2001. Boken är slutsåld sedan länge och inför den digitala utgåvan har Huldén också uppdaterat verket.
- Lars Huldén har varit intresserad av det här projektet och drivit på det och det har också förlaget gjort. Det finns ett stort intresse för bynamn, säger Johan Lindberg, förlagsredaktör på Svenska litteratursällskapet.
Kartfunktionen är ny
För varje bebyggelsenamn kan man läsa en beskrivning med namnets etymologi, beskrivningar av de namnelement som ingår i ordet och äldre namnformer. Nätutgåvan är också kopplad till en kartfunktion så man kan se var orten ligger.
- Det nya med nättjänsten är att vi också har kartor med. Det ger en extra krydda. Det är också lättare att söka i nätupplagan tack vare databasen, säger Lindberg.
Dispositionen är i övrigt densamma som i boken.
- Det som också är nytt är att det finns en kommentarsfunktion på webben. Publiken får fortsätta arbetet och komma med kommentarer. Vi kommer att fortsätta att utöka och uppdatera samlingen, säger Johan Lindberg.
Nätupplagan av Finlandssvenska bebyggelsenamn hittar du här.