Konsumenterna är i nyckelposition i projektet Matriket Österbotten. Deras åsikter avgör vad som är österbottnisk mat. Och överallt i landskapet tycker man ganska lika.
- Fisk.
- Närodlat från landet, till exempel potatis.
- Soppor, till exempel fisksoppa eller köttsoppa.
Det svarade några Kristinestadsbor när vi frågade "vad är österbottnisk mat för dig?". Inte överraskande egentligen. Det var precis motsvarande svar som projektchefen Anna Airue har fått också på andra håll i Österbotten där hon har ställt frågan.
Airue leder projektet Matriket Österbotten, där hon bland annat ska kartlägga vad Österbotten är bra på när det gäller mat och hur man i landskapet kan samarbeta kring mat.
- Vi vill få fram vad Österbotten är bra på. Hurudan mat är Österbotten bra på och vad tycker man om den? Folk har en stolthet för ren och riktigt mat. Det känns väldigt trevligt att det är det man vill lyfta fram, säger Airue.
Projektet Matriket pågår till slutet av året. De åsikter som Airue samlar in under mässor och liknande ska ligga som grund för en helhetsstrategi över hur man i Österbotten kan samarbeta kring mat.
Vill köpa direkt av bonden
Konsumenterna är också i dag mycket medvetna om ursprunget och vill helst köpa direkt av producenten, säger Airue.
Sedan så kallade rekoringar började dyka upp lite här och där har det blivit betydligt lättare att få tag på produkter direkt från odlaren eller fiskaren eller bonden.
I Kristinestad sattes rekoringen igång med rekordfart. I dag finns den på Facebook, där producenten bjuder ut sina varor och sidans medlemmar skriver hur mycket de önskar beställa.
Rekoringarna är självgående och hör inte till projektet. Men det ligger i tiden och många är väldigt entusiastiska, säger Airue.
Rekohandeln i Finland är endast ett år gammal. Det var ekobonden Thomas Snellman från Pedersöre som hämtade idén från Frankrike.
Företagshuset Dynamo i Närpers driver projektet Matriket Österbotten. Det är finansierat av Österbottens Förbund, Concordia, Vasek och städerna Närpes, Kaskö och Kristinestad.