Solf är en attraktiv boendemiljö. Här finns basservice, miljön är lantlig och folk hälsar fortfarande på varandra, säger forskare Kjell Herberts.
Närheten till Vasa möjliggör att man kan bo här men jobba på annan ort.
-Naturligtvis finns det utmaningar, t.ex hur mycket Solf ska växa, säger Herberts
-Det finns ju utrymme att växa, men frågan är hur man ska växa, säger Kenth Nedergård från byautvecklingsgruppen. Ska vi ha egnahemshus eller kanske höghus? Är det centrum eller de perifera områdena som skall byggas ut?
-Huvudsaken att vi får något att hända.
Enligt undersökningen vill Solfborna gärna hålla det småskaligt, helst inga höghus. De anser också att centrum är bra som det är och att Solf gärna får vara lite utspritt.
En annan stor utmaning är att gå från en svenskspråkig bygd till en tvåspråkig. Många finskspråkiga tycker att det finns ett rikt föreningsliv, men inte på finska.
Beträffande skolgången skjutsas de finskspråkiga barnen till Toby.
- Från kommunens sida försöker vi arrangera det lika bra för bägge språkgrupperna. Men det är inte så lätta att få skolfrågorna organiserade på svenska så det är heller inte så lätt på finska sidan, säger Nedergård.
Gamla skolan
När Solfborna fick tycka till om vad som ska hända med gamla skolan utkristalliserades tre grupper.
-En tredjedel sa ”riv rubbet”, en tredjedel tyckte man skulle sanera och återstoden ansåg att man sku riva den mögliga delen och sanera den del som kan användas, säger Kjell Herberts.
Bibliotek, hälsostation och eftermiddagsverksamhet var förslag på hur man kunde återanvända skolan.
Invånarenkäten besvarades av ca. hälften av hushållen i Solf. Resultatet presenteras för allmänheten tisdagen 3 juni kl. 19.30 vid Solf UF