Vart femte barn som föds på BB i Karleby kommer till världen med hjälp av igångsättning. Bonnie Kankkonen hade så högt blodtryck då hon väntade sina tvillingar att hon blev igångsatt.
- De var rädda att något skulle hända mig och barnen. Det var tungt för mig, så jag var riktigt glad då de sa att nu ska barnen komma ut, säger Bonnie Kankkonen.
Nu är tvillingarna Leah och Jacob sex veckor gamla och mår bra. Att mamman eller barnen inte mår bra är de vanligaste orsakerna till att en förlossning sätts igång på konstgjord väg. En växande grupp är mammorna som har graviditetsdiabetes. Också långa avstånd kan vara en orsak till att man väljer igångsättning. I synnerhet för omföderskor eftersom man ogärna vill att barnen föds på väg till BB.
Att mamman vill räcker inte
För att en förlossning ska sättas igång räcker det inte med att mamman tycker det skulle passa bäst så. Både i Vasa och Karleby ska det finnas en medicinsk orsak.
Bonnie Kankkonens barn kom på bara några timmar. Men det är sällan igångsatta förlossningar går så fort.
- Det är inte så lätt att man bara sätter igång och allt är bra. Vi har statistik som visar att det oftare blir sugklocka och kejsarsnitt, berättar biträdande överläkare Charlotta Frostdahl på BB i Karleby.
Frostdahl säger samtidigt att det är en riskgrupp som sätts igång, och man kan tänka sig att de skulle få problem också vid en helt naturlig förlossning.
Färre sätts igång i Vasa
I Karleby är det 22 procent av förlossningarna som sätts igång. I Vasa ligger man kring 14 procent.
- Jag tycker det är helt okej då man har övervägt. Då undviker man många problem. Men det ska finnas en orsak.
Enligt Frostdahl finns det ett visst tryck från mammor som är trötta på att vara gravida och tycker det skulle vara skönt att föda lite i förtid. Men det går man ogärna med på.
Men de som är oroliga eller rädda inför förlossningen då?
- Den gruppen växer. Men hellre så att vi tar in dem och att de får vänta i ett familjerum här. Om förlossningen kommer igång kan de stanna, annars kanske de kan åka hem tryggt igen.
Siffrorna för hela landet ligger ungefär på samma nivå som i Karleby.