Lånförmedlingsföretaget Fixura med bas i Vasa öppnar kontor i Helsingfors och i Sverige. I dagsläget har företaget 35 000 kunder.
Företagets VD Mirja Palola säger att deras tjänster är efterfrågade. Hittills har största delen av deras placerarkunder kommit från Österbotten.
- Nu fördubblar vi våra försäljningskrafter och öppnar i Helsingfors, säger Palola.
Fixura för samman privata långivare och låntagare. De kommer sedan sinsemellan överens om lånet. Det enda Fixura får ut av det hela är en förmedlingsavgift för att ha fört samman långivaren och låntagaren.
År 2013 omsatte Fixura 2,2 miljoner euro, vilket är tre gånger mer än året innan. Sedan företaget grundades år 2010 har det förmedlat lån för 28 miljoner euro. År 2013 förmedlade man lån för 15 miljoner euro.
Vinsten för 2013 var dock rätt blygsam: 134 000 euro efter skatt. Det är ändå Fixuras bästa resultat så här långt.
Det hela fungerar så att låntagarna registrerar sig via nätet och sätter upp villkor för låntagande, bland annat hur hög ränta de är beredda att betala. Långivarna eller placerarna å sin sida träffar oftast en av Fixuras förmedlar före de fattar beslut om att låna ut pengar.
När placerarens och tagarens villkor möts kan pengar lånas ut. Men det är aldrig bara mellan två personer som pengar utbyts.
- En låntagare får alltid lån av flera placerare och en placerare lånar alltid ut åt flera tagare. På det sättet minskar riskerna, säger Palola.
Personerna är anonyma, ingen vet vem de lånar till eller lånar från. Men till vad lånar folk pengar?
- Till renovering, bilar, resor. Men också till det att man vill betala bort gamla lån med ett lån med lägre ränta, säger Palola.
Men har man betalningssvårigheter får man inte bli kund på Fixura.
Vad händer då om någon inte betalar tillbaka sitt lån?
- Vi har en samarbetspartner som tar hand om indrivningen. Långivaren behöver inte bekymra sig om det.
Det händer givetvis att man måste ta till indrivning. Enligt Palola fungerar indriviningsprocessen bra i Finland.
Fixura har mötts med misstänksamhet på grund av snabblånens inte helt fläckfria rykte.
- Då och då får vi frågan om vår verksamhet är samma som snabblåneverksamheten. Då förklarar vi att vi inte har något med snabblån att göra. Vi kontrollerar våra kunders bakgrund, säger Palola.
Palola påpekar dock att det skulle hjälpa dem om Finland skulle införa ett positivt kreditregister. Finland är ett av endast tre länder i Europa som inte har ett register.
- Då skulle vi se alla lån som en person tagit. Om det rör sig om många lån finns risken att personen inte klarar av att betala tillbaka alla. Nu ser vi endast om ett lån redan har gått till indrivning.
Till hösten inleder Fixura sin verksamhet i Svrige. Man öppnar också ett kontor i Tyskland mot slutet av året.